Revizija Dejtona nije realna mogućnost

Srbijanski politički analitičar Dejan Vuk Stanković u intervjuu za Vijesti.ba govori, između ostalog, o uticaju izbornih rezultata u Srbiji na situaciju u BiH, odnosu vladajućih političkih stranaka RS i Srbije, te uticaju Aleksandra Vučića na predstojeće izbore u RS.

VIJESTI.BA: Kako će se izborni rezultat, odnosno apsolutna pobjeda Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke odraziti na situaciju u BiH? Hoće li doći do značajnijih promjena politike zvaničnog Beograda prema državnom i entitetskim nivoima vlasti u BiH?

STANKOVIĆ: Neće biti značajnijih promjena u odnosu prema BiH, ni prema RS. Nastaviće se podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu i duhu i slovu Dejtonskog sporazuma. Ovaj sporazum, u očima nove (stare) srpske vlasti još uvek se smatra političko-pravnim okvirom koji garantuje politički subjektiivitet sva tri naroda u BiH i cjelovitost ove, u osnovi, složene političke zajednice. Banjaluka će prirodno biti bliža nego Sarajevo, ali će politika prema Sarajevu biti u duhu dobrosusjedskih odnosa. Bez pretjeranih emocija, ali uz uvažavanje uzajamnih interesa, izbegavanje konflikta i uz spremnost za kompromis po spornim pitanjima.

VIJESTI.BA: Iako se akcenat stavlja na dobru saradnju između Srbije i RS, podržavate li tezu da je do zahlađenja odnosa došlo nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, odnosno pobjede Tomislava Nikolića nad protivkandidatom Borisem Tadićem? Kako komentarišete današnji odnos vladajućih stranaka u Srbiji i RS?

STANKOVIĆ: Bilo je nekog blagog zahlađenja odnosa i to, prije svega, zbog Dodikove aktivne uloge u kampanji u Srbiji, tačnije njegove nepodijeljene podrške Tadiću. Mislim, da je određeno vrijeme Dodik i indirektno podržavao otpor Briselskom sporazumu. Ali, to je sada prošlost, s obzirom da je lider Srba iz Bosne prestao da otvoreno oponira Vučiću i Nikoliću. Štaviše, stiče se utisak, da je, doduše, nevoljno u “liniji” sa aktuelnim rukovodstvom u Srbiji po mnogim važnim nacionalnim pitanjima. Ipak, u čitavoj priču o odnosima između političkih elita u Srbiji i Republici Srpskoj isuviše je veliki ulog da bi se nedovoljno povjerljivi odnosi među elitama prevodili u neku vrstu latentnog sukoba između Srbije i Republike Srpske.

VIJESTI.BA: Srbijanski mediji su krajem prošle godine, pozivajući se na diplomatske izvore, pisali o navodnim novim uslovima koje je Njemačka uputila Srbiji na putu ka članstvu u EU. Između ostalog, navodi se da je od zvaničnog Beograda zatraženo distanciranje od sadašnjeg rukovodstva RS i uskraćivanje pomoći ovom entitetu kako bi došlo do njegovog postepenog gašenja. Kako komentarišete ove navode? Ima li RS razloga za brigu u tom smislu?

STANKOVIĆ: Nema zvaničnih potvrda ovih saznanja o pritiscima bilo koga iz EU na Beograd, a tiče se odnosa između Srbije i Republike Srpske, tačnije odnosa između političkih elita s obje strane Drine. Ukidanje RS traži reviziju Dejtona. To u ovom trenutku nije realno iz više razloga. Najprije, na tako nešto ne bi pristali svi narodi koji čine BiH, taj postupak ne bi bio po volji Srbije i Hrvatske koje su garant sprovođenja tog mirovnog ugovora i najzad, bilo kakvo jednostrano ili spolja dirigovano ukidanje Dejtonskog sporazuma napravilo bi više štete nego koristi. Bosna je trusno područje koje lako i brzo može da sklizne u tenzije i nasilje. Videli smo prije nekoliko nedelja kako situacija u BiH brzo i lako eskalira i to onda kada su prvobitni pokretači tenzija i sukoba socijalno-ekonomski. Etno-politički motivi generisali bi još veće napetosti i sukobe. Uostalo, BiH je postratna država i društvo koje, uprkos svemu, nije prevladalo svoju neposrednu ratnu prošlost.

VIJESTI.BA: Konstantno se ponavlja mantra da Srbija podržava Dejtonski sporazum, ali zvanični Beograd još nije otvoreno i jasno rekao da se protivi podjeli BiH, niti se ogradio od izjava da je BiH “prelazna i nemoguća država”. Kako objašnjavate tu činjenicu?

STANKOVIĆ: Izjava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH sama po sebi podrazumjeva da Srbija neće inicirati podjelu BiH. A to da li je BiH “prelazna i nemoguća država”, odlučuju narodi i političke elite koji u njoj žive. S druge strane, Srbija ima istorijsku, moralnu i nadasve političku obavezu da štiti legitimne interse Srba s one strane Drine. To nije nužno put u podjelu. Uostalom, i Dejtonski sporazum podrazumeva specijalne veze Srbije i RS. Čak i u tom domenu saradnje Srbije i RS, nisu do kraja iskorišćeni kapaciteti za saradnju.

VIJESTI.BA: Budući da Srbija teži članstvu u EU, brojni analitičari smatraju da bi samo pritisak Zapada mogao da navede Beograd na dramatičniju promjenu odnosa prema BiH, kojom bi se dalo do znanja da Srbija neće podržati eventualni referendum o samostalnosti RS. Je li moguć takav scenario?

STANKOVIĆ: Niko do sada nikada nije pominjao podršku bilo kakvom referendumu o osamostaljivanju RS od BiH. Međutim, BiH je država koja je u stalnoj političko-institucionalnoj krizi i sa složenim mehanizmom odlučivanja. Kriza političkog odlučivanja i ekonomska kriza u BiH je problem političke i ekonomske elite u oba entiteta. Ako spremnosti za rješenje političkih problema nema, onda je sama zajednica pod znakom pitanja. Taj znak pitanja nad BiH ne postavlja Srbija, ni Hrvatska, ni bilo ko treći, već oni koji nisu kadri da prihvate stav da je u složenoj državi, bremenitoj ratnom prošlošću, neophodno politički proces shvatiti kao otvoren proces razgovora, pregovora i dogovora uz uvažavanje jednakih prava svih naroda i neminovnost konsenzusa. Ponekad to deluje neefikasno, no alternativa tome su tenzije, sukobi i permanentna agonija na političkom i ekonomskom planu.

VIJESTI.BA: Postavlja se pitanje kako će pobeda Aleksandra Vučića uticati na izbore u RS početkom oktobra? Očito je da bi njegova bilo kakva podrška nekoj od političkih partija u ovom bh. entitetu mogla donijeti značajan broj glasova toj partiji, ali je isto tako jasno da ta partija neće biti SNSD, čiji je prvi čovjek predsjednik RS.

 STANKOVIĆ: Vučić se neće mešati u izbore u RS. Njegova obaveza je da poštuje svakog ko je legitimni predstavnik srpskog naroda u RS.  Nije isključeno da Dodik nije njegov politički  favorit, ali o Dodiku ili bilo kome drugom odlučuju građani i građanke RS. Verovatno bi njegova podrška značila,ali sumnjam da će davati direktnu podršku. To jednostavno ne bi bilo dobro ni za njegovu političku poziciju ni u RS, ni u BiH, ni šire u regionu i EU. Uz to, ko god da pobjedi, a neko će pobjediti, biće neko sa kime će Vučić morati da sarađuje.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close