Rešidbegović: Razmatamo akviziciju nekog manjeg operatera

BH Telecom analizira tržište malih operatora i spreman je na akviziciju nekog od njih, kazao je Nedžad Rešidbegović, direktor BH Telecoma. 

– Analiziramo tržište malih operatora da procijenio kvalitetne kako bismo izvršili akviziciju, odnosno da kupimo operatora koji bi kao kćerka fima mogao ostati samostalan u okviru BH Telecoma ili da kupimo pola kapitala određenog malog operatora i na taj način ga vežemo za Bh Telecom, kazao je generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović u intervjuu za OSlobođenje.
Dodao je kako će BH Telecom biti oprezan kako bi napravio uspješne poteze.
– Primjer kako to mogu biti neuspješni i katastrofalni potezi je Telekom Slovenije koji je svojevremeno kupio mobilne operatore na Kosovu i u Makedoniji. Rezultat je da su za dvije godine iskazali gubitak 240 miliona eura i još se zadužili 500 miliona. Mi sebi to ne smijemo dozvoliti. Mora se dobro planirati. Drugo, uplatili smo milijardu KM dividende u budžet FBiH i 170 miliona iz dobiti za period od 2004 do danas. Gdje su te pare otišle? Najvjerovatnije u neku potrošnju. Zamislite sad da je menadžment bio slobodan bez uticaja političke volje da tu milijardu KM uloži i napravi 50-60 industrijskih pogona, hotela, itd. jer u prosjeku je 20 miliona KM jedan takav objekat, koja bi to bila dobit za zapošljavanje i za razvoj. Međutim, mi to ne možemo iz političkih razloga jer dividendu na kraju uzima vlasnik, a vlasnik ne troši na razvojne projekte, kazao je Rešidbegović.
On je najavio i da će BH Telecom u januaru preseliti u novu zgradu.
– U junu smo potpisali ugovor o unutrašnjem uređenju zgrade sa Unioninvestom. Nema razloga da zgrada ne bude završena u roku, u januaru, kazao je Rešidbegović te dodao da će time uštede iznositi oko milion KM godišnje.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close