Republika Srpska nije Krim i ne može se odvojiti od BiH

Nakon što je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i poslanik Liberalnih demokrata u britanskom parlamentu Paddy Ashdown izjavio da smatra da Rusija podstiče entitet Republiku Srpsku (RS) da se odvoji od države BiH i da postane nova nezavisna država u Evropi, ugledni stručnjaci za političko-vojna pitanja napominju da se u BiH ne može desiti scenario Krima i da se RS ne može odvojiti od BiH.

Neven Kazazović, poznati vojno-politički analitičar, za AA je istakao da nije moguće da se manji bh. entitet RS odvoji od BiH. Vjeruje da bi to cijelu regiju Balkana vratilo u 1990-te kada su se na ovim prostorima vodili krvavi sukobi koji su odnijeli više od 100.000 života u BiH.

“Nije moguće da se Republika Srpska odvoji i da se BiH podijeli. Cjelovitost BiH je zaštićena na jedan drugi način, i odvajanje RS nije moguće. Također, odvajanje RS-a bi cijeli region dovelo u vrlo kritičnu situaciju”, kazao je on.

Inače, kako navodi britanski list “The Guardian”, Ashdown je tokom obraćanja u britanskom parlamentu Doma lordova, gdje se govorilo i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao da Rusija otvoreno podstiče i podržava podjelu BiH.

“Da li ste svjesni dokaza koji su se pojavili da se Rusija direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija Srba u BiH?”, upitao je Ashdown.

Ipak, prema ocjeni Kazazovića, svaki pokušaj podjele BiH i odvajanje RS-a od BiH bi direktno uzrokovali novi ratni konflikt između Bošnjaka i bosanskih Srba.

“Svako odvajanje RS-a bi vodilo novim sukobima i ratu. Ono što se na Krimu dešava mirno, organizovanje referenduma, u BiH se to ne bi desilo mirno. U taj rat bi bili onda uvučeni i Srbija, Hrvatska, ali i cijela Evropa”, smatra ovaj stručnjak, koji napominje da ni današnja Srbija ne bi podržala odvajanje RS-a od BiH.

“Današnja Srbija je duboko na evropskom putu i ne podržala odvajanje RS-a. Nacionalistička Srbija bi željela odvajanje, ali ova druga evropska, koja je na vlasti, ne bi, jer ona želi u Evropu. Tada bi cijeli evropski projekat za Srbiju propao. Ni Evropa ne bi dozvolila odvajanje RS-a”, ocjenjuje Kazazović.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić za AA napominje da je državnost i nedjeljivost BiH neupitna, jer je, kako kaže, BiH prebrodila mnoge izazove i kize koje je doživjela kroz svoju višestoljetnu historiju.

“Nemoguće je da u RS-u dođe do istog scenarija kao na Krimu, u Ukrajini. BiH je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, kao takva priznata u svijetu. BiH je neupitna kao država, a tako će biti i u budućnosti”, kazao je Lavić.

Napominje da, po Ustavu i zakonima BiH, RS ne može organizirati jednostrani referendum kojim bi se odvojila od BiH.

“Mnogi možda ne znaju, ali po ustavu BiH, u RS-u je nemoguće da se organizuje referendum. RS je samo jedan beznačajni administrativni dio države BiH. Sva državno-pravna pitanja se rješavaju na nivou BiH”, naglasio je ugledni univerzitetski profesor.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close