-TopSLIDEKultura

Rektor Škrijelj: UNSA najbolja i najveća institucija visokog obrazovanja u BiH

Prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini – Univerzitet u Sarajevu (UNSA), osnovan je 2. decembra 1949. godine i danas obilježava 73 godine uspješnog postojanja i rada.

– Obilježavanje godišnjice, pa tako i ove sedamdeset i treće našeg Univerziteta, je jedinstvena prilika da se podsjetimo na naše rezultate ostvarene u prethodnom periodu. S naših 22.000 studenata, što je 30 posto ukupnog broja studenata u Bosni i Hercegovini, 500 studijskih programa i 1.700 nastavnika i saradnika, odnosno 20 posto od ukupnog broja nastavnika i saradnika u Bosni Hercegovini, predstavljamo najbolju i najveću instituciju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini – kazao je za Preporod.info dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta.

Ova 73. godišnjicabit će obilježena brojnim događajima u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu. Neki od događaja su: svečana promocija diplomanata i magistranata, promocija doktora nauka UNSA, promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu i dodjela počasnog doktorata dr. Edmondu Offermannu, dodjela priznanja Ambasador Univerziteta Ismailu Abu al-Bandori, kreativna umjetnička radionica, simpozij “Muzika u društvu”, završni koncert muzičkog kampa za mlade virtuoze, dodjela nagrada za naučni/umjetnički rad akademskog i naučno-istraživačkog osoblja Univerziteta u Sarajevu. 

– Univerzitet u Sarajevu i dalje stremi ka dugoročno projiciranim ciljevima izvrsnosti.

Naša orijentacija jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti našu osnovnu misiju, prosperitet i progres društva u cjelini – kazao je Škrijelj.

Studentima je poručio da izborom UNSA ne samo da postaju dio ponosne studentske i akademske zajednice koja broji više od 22.000 studenata, već svoju intelektualnu radoznalost i naučnu spoznaju stavljaju u funkciju liderstva za kojim vapi svako moderno i razvijeno društvo.

(A.N./Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close