Reisul-ulema Husein ef. Kavazović, ličnost godine: Ili ćemo se kretati pa napredovati ili ćemo mirovati pa nestajati

U već tradicionalnom izboru Dana za Ličnost godine 2015. nije bilo dilema: jednoglasan je redakcijski zaključak da je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović svojim istrajnim, principijelnim i nadasve angažiranim potezima obilježio godinu iza nas. Njegova hrabrost i riješenost da svojim djelima svjedoči kako vjernici koje on predstavlja i islam koji baštine muslimani ovih krajeva nije ni isključiv ni radikalan ni nasilan već stoljećima posvećen visokomoralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima nesumnjiv je doprinos zajedničkom životu u Bosni i Hercegovini, ali i borbi protiv raznih (bjelo)svjetskih zloupotreba. Mudrost, tolerantnost i zalaganje za znanje, napredak i bolji život svih na ovim prostorima nemjerljiva je investicija u budućnost zemlje, ali i stabilnost cijelog regiona: o posvećenosti dobru, zajedničkom radu u pokornosti Bogu i otvorenosti prema čovjeku – kao velikim porukama i islama i kršćanstva govori sam ef. Kavazović

DANI: Reis-efendija, naša redakcija je u svom već tradicionalnom novogodišnjem izboru ličnosti godine jednoglasno zaključila da je godina iza nas obilježena Vašim istrajnim, hrabrim i, zašto i to ne reći, ljudskim zalaganjem za suživot i poštovanje, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu. Kako biste je Vi opisali? Šta možemo očekivati i čemu se nadati?

KAVAZOVIĆ: Hvala vam na izboru za ličnost godine. Naravno, počastvovan sam time, ali hoću u ovoj prilici istaknuti da u našoj lijepoj zemlji ima odista mnogo hrabrih i marljivih ljudi koji, iako u nepovoljnim okolnostima, postižu izvanredne rezultate na ekonomskom, kulturnom, naučnom, sportskom i mnogim drugim poljima. Oni su naša dika i volio bih da njihovih priča puno više vidimo i čujemo u javnosti, pa i u izborima za ličnost godine. Vaš izbor mene za ličnost godine doživljavam kao priznanje Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini na čijem se čelu nalazim i kao potvrdu da bosanskohercegovačka javnost prepoznaje važnost naše posvećenosti zajedničkom životu, međusobnom poštovanju, solidarnosti i dijalogu kod nas u Bosni i Hercegovini i svugdje u svijetu.

bhdani.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close