Reisu-l-ulema Kavazović: Između Turske i BiH postoje snažne povijesne i prijateljske veze

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Huesina ef. Kavazovića.

Sastanak koji je održan iza zatvorenih vrata u zgradi Vlade Republike Turske trajao je jedan sat. Susretu je nazočio i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet), reisu-l-ulema Turske Mehmet Gormez, javlja agencija Anadolija.

Ranije se i reis Gormez susreo s reisom Kavazovićem. Tijekom sastanka razgovarali su o jačanju suradnje dvije bratske vjerske zajednice.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka reis Gormez je naglasio značaj i važnost vjerskih institucija IZ u Turskoj i BiH za sve muslimane koji žive u Europi.

Uprava za vjerske poslove Republike Turske i Rijaset IZBiH su vrlo značajne ustanove za više od 20 milijuna muslimana koji žive diljem Europe”, kazao je Gormez.

Napomenuo je da će ove dvije vjerske ustanove i u budućnosti nastaviti dobru suradnju na raznim poljima, a posebno u pogledu zaštite vakufske imovine.

U narednom razdoblju ćemo jačati našu suradnju u oblasti zaštite vakufa koje je na nekim mjestima na Balkanu preuzela država. Također, u nekim državama na Balkanu pojedine vjerske ustanove se suočavaju s određenim problemima. Bliskom suradnjom mi ćemo pokušati doprinijeti rješavanju tih problema. Također, Rijaset IZBiH i Uprava za vjerske poslove Republike Turske će se dogovoriti o suradnji i na drugim poljima”, kazao je Gormez.

Reisu-l-ulema Kavazović izrazio je posebno zadovoljstvo što se nalazi u posjeti prijateljskoj Turskoj, napominjući kako mu je ovo prva posjeta inozemstvu od kada je stupio na novu dužnost. Istaknuo je da između Turske i BiH postoje snažne povijesne i prijateljske veze. Također, napomenuo je da u oblasti obrazovanja očekuje još snažniju suradnju s Upravom za vjerske poslove Turske.

U tijeku agresije na BiH porušeno je oko 600 džamija, a do sada je obnovljeno oko 430 džamija. Zato očekujemo snažniju suradnju s Turskom. Potrebno je na svim poljima ojačati tu suradnju jer to muslimanski narod od nas očekuje”, rekao je Kavazović, prenosi Anadolija.

Tijekom sastanka s reisu-l-ulemom IZBiH, reis Gormez je istaknuo da se nekoliko zemalja, uključujući i BiH, uključilo u akciju prikupljanja pomoći sirijskom narodu.

Očekujem da se čitav naš narod, čitav islamski svijet, ali i svi ljudi u svijetu posvete rješavanju sirijske krize. Kada ovdje umre jedna osoba, kao da je umrlo čitavo čovječanstvo. Zato moramo pomoći sirijskom narodu jer je to naša ljudska obaveza”, izjavio je Gormez.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close