Reis naložio muftijama i imamima da se uključe u akcije spašavanja i pomoći!

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je instrukcije uredima muftija u BiH povodom elementarnih nepogoda koje su posljednjih dana pogodile skoro sva područja naše zemlje, saopćeno je iz Rijaseta IZ BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

U instrukcijama se kaže da se nameće potreba da se organi i institucije Islamske zajednice, u danima koji slijede, dodatno angažiraju i stave na raspolaganje ugroženim građanima.

U instrukcijama se dalje navodi da je potrebno odmah na nivou muftiluka organizirati operativni štab za praćenje prilika i prikupljanja informacija o obimu i karakteru šteta koje su zadesile pojedine medžlise.

– Ovaj Operativni štab će na temelju prikupljenih informacija davati instrukcije glavnim imamima kako i na koji način da angažiraju raspoložive ljudske i materijalne resurse na svom području u cilju pomoći ugroženim građanima, posebno što noć koja predstoji je puna neizvjesnosti i može doći do ugrožavanja ljudskih života. Glavni imami će na nivou medžlisa imenovati osobu kao glavnog operativca koji će aktivnosti IZ koordinirati sa Općinskim kriznim štabom – istaknuto je.

Također se ističe, ukoliko se, prema predviđanjima meteorologa, tokom vikenda voda počne povlačiti biće potrebno pružiti izravnu pomoć porodicama čiji su stambeni objekti potopljeni ili oštećeni. Potrebno je organizirati grupe džematlija (muškaraca i žena) koji će pružati svaku vrstu pomoći stradalim porodicama: distribuciju hrane, vode, sanitarije, odjeće, obuće i pokrivača, kao i čišćenje i sanacija objekata.

Nadalje se ističe da se na nivou muftiluka uspostavi koordinacija sa Merhametom i drugim humanitarnim organizacijama kako bi im se pružila pomoć u distribuciji nabrojanih potrepština.

– Operativni štab na nivou muftiluka koordiniraće pomoć među medžlisima na svom području. Istodobno će informacije o stanju na području muftiluka upućivati prema Operativnom štabu Rijaseta na email:[email protected] ili putem fax: 033 441 573. Operativni štab na nivou Rijaseta će koordinirati pomoć između operativnih štabova na nivou muftiluka – saopćeno je.

Rijaset IZ će, nakon što sagleda ukupno stanje, predložiti konkretnu finansijsku i svaku drugu  materijalnu pomoć u okviru raspoloživih kapaciteta.

– Reisu-l-ulema nalaže da se u svim džamijama IZ u BiH naredne džume organizira sergija za pomoć pogođenim područjima. Također, zahtjeva od svih zvaničnika IZ: mutevelija, imama, predsjednika medžlisa, glavnih imama, direktora ustanova i muftija da do kraja trajanja krize budu na raspolaganju ugroženim građanima – rečeno je, prenosi NAP.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close