Reis na udaru radikala zbog odavanja počasti žrtvama!

Bošnjačka ulema beskompromisno protiv terora i zla

Poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović našao se na udaru radikalnih internetskih stranica i samozvanih propagatora nasilnog radikalizma u BiH nakon što je izdao uputstvo muftijama da se u svim bh. džamijama ezan za podne-namaz jučer uči u 12.05 sati, umjesto u 12, a u znak odavanja počasti Francuskoj nakon terorističkih napada u Parizu u petak u kojima je poginulo 129 osoba.

Ovaj korak ocijenjen je kao nedvosmislena osuda terorizma i svakog zla i kao takav je dobio široku podršku ne samo u BiH nego i mnogo šire, pokazujući tako pravo lice muslimana koji šire dobro, protiv su nasilja i saosjećaju s patnjom nevinih.

Stav IZ 

Ova reisova odluka izazvala je ne samo žestoke polemike na društvenim mrežama nego i objavljivanje tekstova u kojim ga pojedinci teško optužuju, vrijeđajući time ne samo vrhovni autoritet lično nego i cijelu Islamsku zajednicu u BiH i sve Bošnjake.

– Izdavanje ovog uputstva imamima nije dozvoljeno, ono je djelo nevjerstva i čista novotarija – objavio je izvjesni Zijad Ljakić, dok su još neke internetske stranice koje propagiraju radikalizam, poput stranice Kelimetu-l-hak, žestoko napale IZBiH, čineći to kontinuirano posljednjih mjeseci.

Nakon napada u Francuskoj i reakcije reisa Kavazovića koja je dobila široku podršku kod Bošnjaka, ovakve su naišle na snažne osude bošnjačke uleme.

osman-kozlic

Muftija Kozlić: Osuda prolijevanja krvi 

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zgrožen je komentarima pojedinaca koji su se suprotstavili jedinstvenom stavu IZBiH da se osudi prolijevanje krvi nevinih ljudi.

– Mi smo ponosni na svoju zajednicu koja je zauzela stav, jer je on u skladu sa svim vjerskim tradicijama, pa i s islamskom. Poznato je da je ubijanje jednog nevinog čovjeka ubijanje cijelog čovječanstva. Ako se na taj način ne pristupi problemu, onda ćemo svi zapasti u velike teškoće. Ove reakcije koje se čuju nas pogađaju, ali i zgražavaju. Trebamo biti ponosni što smo kao zajednica stali na stranu nevinih žrtava ubijenih u terorističkom napadu u Parizu. Saosjećamo s građanima Francuske i time im poručujemo da smo mi svi odlučni da zajedno s njima očuvamo vrijednosti Francuske koje su ujedno i vrijednosti cijelog čovječanstva, pa i nas muslimana – kazao je ef. Kozlić.

faksimil

Faksimil internetske stranice: Samozvani šejhovi unose opasnu smutnju 

Muftija banjalučki mišljenja je da takvi komentari dolaze od neupućenih, nepismenih i polupismenih, odnosno samoproglašenih vjerskih vođa i šejhova koji truju društvo i negativno utječu na svijest omladine.

On je podsjetio da je Islamska zajednica u BiH osudila sve zločine i terorističke akte ne samo u Francuskoj nego i u Bejrutu, Siriji, Turskoj, koji su skoro pa svakodnevni.

– Jedini način da ostanemo na pravom putu jeste da vodimo računa o interesima naše zajedničke države BiH i institucije vjerske zajednice – poručio je Kozlić.

Skrenuti pažnju

Hasan Makić, muftija bihaćki, u izjavi za “Avaz” kazao je da svi muslimani, posebno njihovi vjerski lideri, trebaju jednoglasno osuditi terorizam te istakao da je za svaku pohvalu što se sa svih munara u BiH u isto vrijeme, za žrtve, začuo ezan.

hasan-makic

Makić: Podrška IZ

– Odluka reisa je pozitivna. Dobro je što se Islamska zajednica u BiH oglasila i na ovakav način skrenula pažnju na to što nam se želi pripisati, da islam podržava terorizam. Mi smo protiv ubijanja i prolijevanja krvi. Nažalost, u BiH imamo određeni broj ljudi koji ne uvažavaju Islamsku zajednicu i ne slijede stavove reisa, muftija, imama… Za njih mi ne predstavljamo autoritet, zbog toga oni koriste svaku priliku da pokažu da nisu uz nas. U hadisu se kaže: “Ko se izdvoji iz džemata, zajednice, njega prvo vuk pojede” – podsjetio je ef. Makić.

Ef. Dautović: Moramo se solidarisati sa žrtvama

dautovic

Ef. Dautović: Islam je vjera mira, solidarnosti, poštovanja i uvažavanja

– Ne može islam podržavati terorizam. Zajedničkim učenjem ezana pokazali smo da je islam vjera mira, ljubavi, solidarnosti, poštovanja, uvažavanja različitosti… Od glavnih imama i džematlija nisam čuo nijednu ružnu reakciju. Naprotiv, mislim da se mi muslimani u BiH moramo solidarisati s cijelim svijetom da osudimo nasilje, ekstremizam, terorizam. Takvo nešto nije dio naše zajednice, vjere, niti je to islam, a to smo poručili iz Teslića, Doboja, odnosno iz svih muftiluka u BiH – kazao je Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

 

 

 

Autor: A. NUHANOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close