BiHPolitika

Reis Kavazović: Vlasi i balije su oni koji negiraju genocid i zločine

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) Husein efendija Kavazović našao se na udarima zbog navodnog “raspirivanja mržnje i prizivanje konflikata” nakon izjave na skupu u Švicarskoj da “nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio da spriječi da vlah bude na čelu Srebrenice”.

U prvoj izjavi za medije nakon objavljivanja dijela snimka u kojem je, istrgnuta iz konteksta, na nekim portalima prenesena navedena izjava, reis Kavazović je kazao da “i dalje misli da Srebrenicom ne mogu vladati oni koji negiraju genocid u Srebrenici, niti pak oni koji bi negirali zločine nad srpskim stanovništvom”.

– Tu sortu ljudi ja nazivam balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu. Svaki Srbin ili Bošnjak koji se prema ovim planetarnim tragedijama odnosi ljudski, moja su braća i ja s tim nemam nikakav problem. Bit ću sretan kada se za načelnika u Srebrenici kandidira neki Srbin koji ne negira genocid, kazao je reis Kavazović.

Dodao je da je “to ono što je bila suština njegove poruke ljudima iz Srebrenice, koji žive protjerani u tuđim zemljama i čiji najmiliji naseljavaju najnaseljenije mjesto u Srebrenici, mezarje u Potočarima”.

– Sve drugo su tumačenja, na što svako ima pravo, kazao je reis Kavazović, prenosi Fena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close