BiHPolitika

Reis Kavazović: Odricanje jedini način da nešto imamo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini večeras je u haremu Careve džamije u Sarajevu organizirala svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Nakon mjeseca ramazanskog posta, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović obraćajući se velikom broju domaćih i stranih zvanica poručio da je odricanje jedini način da nešto imamo te spoznamo kako se radi na sebi i drži do sebe.

“U ovo vrijeme trebamo se prisjetiti svih temelja vjere, koja nas podučava suživotu, toleranciji, razumijevanju, ljubavi i praštanju”, izjavio je Feni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Bajram, kao i drugi praznici, smatra, trebaju biti dodatni podsticaj za saradnju u političkom i društvenom životu, jer, kaže, da na takav način stvaramo uvjete da postižemo sporazume koji su nam potrebni za napredak čitave Federacije BiH.

S velikom radošću na prijem je došao i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, navodeći da mu Bajram kao i drugi praznici donosi istinsku radost, koju podjeli s građanima.

“Bajram je praznik pozitivne energije, praštanja i novih pogleda te sam siguran da ovaj dan može predstavljati početak nečeg novog, pročišćenja, što treba doprinijeti onome čemu svi težimo – blagostanju, boljem raspoloženju i razumijevanju među ljudima”, rekao je dopremijer Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ovom prilikom federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je porodice šehida, ratnih vojnih invalida, kao i pripadnike Oružanih snaga BiH da drugog dana Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, posjete “mezaristane i prouče Fatihu i dovu za naše šehide”.

“Nakon završetka ramazana očekujemo da nastavimo s činjenjem dobrih djela, s dobrim rezultatima, da ne zaboravimo šta smo i ko smo te da na tom principu nastavimo graditi BiH”, poručio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović.

 

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close