Reis Kavazović: Izaberimo one koji su vrijedni, odgovorni i spremni za dijalog

U današnjoj hutbi reisu-l-uleme Huesina ef. Kavazovića, pročitanoj u džamijama na području Rijaseta Islamske zajednice u BiH, pozivaju se muslimani u zemlji i bošnjačkoj dijaspori da iskoriste svoje pravo glasa na predstojećim izborima i da glasaju.

“Uređenje društva je nemoguće bez pojedinaca koji su zaduženi da promiču vrijednosti i čuvaju pravo i čast drugih ljudi i koji se odazivaju na poziv Uzvišenog da unapređuju dobro i odvračaju od zla. U nedjelju, 12. oktobra 2014. godine, održat će se opći izbori u BiH. Pozivam vas da iskoristitie to svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenog svijeta, pravo i mogućnost demokratskog biranja i odlučivanja, zajedno stavimo u službu našeg općeg dobra i napretka”, navodi se u hutbi reisu-l-uleme.

Dodaje se da je obaveza muslimana da prepoznaju politiku koja će na osnovu njihovih vrijednosti osigurati povoljan položaj zemlje u svijetu.

“Neka nas u tome vodi imperativ naše vjere. Allah nam zapovijeda da odgovorne službe povjerite onima koji su ih dostojni. Stoga, danas, kada smo povratili svoju slobodu i dostojanstvo i osigurali pravo da biramo svoje predstavnike slobodno, nemojmo to pravo poklanjati drugima jer bi im time mogli pokloniti i našu slobodu. Naša je obaveza da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će na osnovu naših vrijednosti, narodne traidicije i bosanskog komšiluka određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje i na Istoku i na Zapadu”, poručio je Kavazović naglasivši da je najvažnije da građani prilikom glasanja postupe savjesno i odgovorno.

“U proteklih nepun mejsec dana mnogi su nam se kandidati i stranke predstavili. Imali smo priliku čuti njihove ciljeve. U nedjelju 12. oktobra, podržimo one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije, prosuđujmo i postupimo savjesno i odgovorno. Kao muslimani ne možemo birati one koji su u politici iskuljučivo zarad ostvarenja svojih ambicija i koji pokazuju lažnu brigu”, rekao je Kavazović.

Na kraju se napominje da se ne biraju oni koju su spremni poniziti sebe pred drugima.

“Samo ako budemo okupljeni oko zajedničke riječi i ujedinjeni oko istog cilja bićemo u stanju izgraditi snažnu političku platformu koja će preuzeti odgovornost za našu budućnost. Neka našu pažnju nikada ne zasluže koji su spremni poniziti sebe pred drugima radeći za njihove interese ili onima koji visoko dižu svoje glave ne vodeći računa o svome narodu. Birajte one koji gledaju naprijed, oslanjaju se na vlasitite snage i ostvaruju napredak sigurno i pouzdano. Izaberimo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog i opredijeljeni da pomažu i grade a ne da ruše. Izaberimo one koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću”, navedeno je u današnjoj hutbi reisu-l-uleme ef. Kavazovića.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close