Region može računati na veći iznos iz IPA 2

Evropska komisija, zemlje u procesu pridruživanja kao i drugi partneri, uključujući i Savjet za regionalnu saradnju (RCC), u ovom trenutku rade na konačnom izgledu novog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2), izjavio je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

Ovaj instrument, prema njegovim riječima, trebalo bi da bude u primjeni od 2014. godine.

“Sada je pravo vreme za što aktivnije učešće regiona, odnosno korisnika ovih fondova EU, da bi njihovi interesi bili maksimalno uvaženi, a sve promene su moguće samo do kraja godine”, istakao je on. Već sada, kaže Svilanović, neki trendovi će zasigurno imati pozitivan uticaj na sadržaj i karakter pretpristupne pomoći, posebno u regionalnoj dimenziji, tzv. višenamjenske IPA 2.

“Regionalna razvojna strategija SEE 2020, koju RCC razvija sa zemljama regiona i drugim partnerima, ima prominentno mesto u procesu oblikovanja IPA 2, te već imamo punu podršku Evropske komisije za implementaciju ove strategije u narednom periodu. Očekujemo da će SEE 2020 strategija postati integralni dio programiranja IPA 2 instrumenta i da će se dati prednost onim aktivnostima koje RCC, zajedno sa zemljama regiona, prepozna kao regionalni prioritet u implementaciji strategije SEE 2020. Samim tim, već sada imamo značajno usaglašavanje između interesa i potreba regiona s jedne i Evropske komisije sa druge strane”, navodi Svilanović.

Na pitanje o očekivanoj finansijskog podršci, Svilanović je rekao da se u ovom trenutku zna da će IPA 2 pretrpjeti određene promjene, u svom karakteru kao i u ukupnom iznosu u odnosu na prethodni period.

“Ukupan budžet EU je manji, pa je tako i obim raspoloživih sredstava za region manji. Međutim, iskorištenost prethodnog mehanizma, IPA 1, od  zemalja u regionu bila je oko 50 odsto od ukupno raspoloživih sredstava. Zato bi zemlje iz regiona, koje su sada već znatno spremnije da povuku sredstva iz EU, mogle računati na veći iznos, ako nastave da budu efikasne u predlaganju konkretnih projekata u skladu sa zahtevima novog finansijskog instrumenta”, pojasnio je Svilanović.

Također je naglasio da neće biti različitog tretmana zemalja u zavisnosti od njihovog statusa u procesu pridruživanja, tako da će sve zemlje imati jednak pristup svim komponentama IPA 2 fondova.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close