logo
bios

Region je opasno područje za igru vatrom, a ovdje su te igre uveliko prisutne

Objavljeno prije 2 godine . u sub, maj 12th, 2018

Filip David za Vijesti.ba

Region je opasno područje za igru vatrom, a ovdje su te igre uveliko prisutne

 

To je lažna slika vojne neutralnosti. Vučić je otišao da prisustvuje paradi povodom Dana pobjede. U jednom tekstu, upravo sam to i napisao. Ta vrsta parade koja više nema nikakve veze sa proslavom Dana pobjede, to je demonstracija sile i moći. Na tim susretima se dogovara o tome kako zemlje koje su prijateljske kako ih bolje naoružati, i kako zapravo izgraditi neku svoju geostratešku poziciju, kazao je za Vijesti.ba ugledni beogradski intelektualac Filip David.

– Nedavno ste kazali da je prisustvo Aleksandra Vučića na vojnoj paradi u Moskvi u suprotnosti sa proglašenom politikom vojne neutralnosti Srbije. Kako u tome kontekstu gledate na cjelokupan utjecaj koji Rusija ima u Srbiji i na Balkanu?

– DAVID: Ja na to gledam kao na negativan utjecaj. U današnjem izdanju lista “Danas” ima jedan vrlo zanimljiv tekst njihove novinarke koja govori o tome da zapravo ta podrška Rusije Srbiji sputava Srbiju u riješavanju nekih problema, jer je podržava u onim elementima koje Srbija mora da riješi ako želi da uđe u Evropsku uniju. Da prizna nezavisnost Kosova, da pristupi NATO-u, i sve ono što je očevidno suprotno interesima Rusije. Rusija želi da ovdje na Balkanu ima neko svoje uporište, i političko i ekonomsko vojno. Međutim, problem je u tome što Srbija ne može bez Evropske unije jer sva srpska ekonomija se trenutno zasniva na ekonomskoj pomoći koju dobija od EU i u tome smislu pomoć koja se dobija od Rusije je sasvim zanemarljiva. Srbija od Rusije dobija neke polovne avione, koji godinu dana nakon što su dati kao poklon ne mogu da se adaptiraju i da budu u funkciji. Sve se svodi na tu neku vrstu naoružanja koje se stalno obećava kao da je nama prioritet da se naoružavamo, a ne znam protiv koga čemo ratovati ponovo, poslije svega onog lošeg što smo imali u bliskoj prošlosti.

– Koliko se takva politika Vučića reflektira na RS, gdje je utjecaj Rusije i izraženiji zbog tijesnih veza Dodika sa Rusijom?

DAVID: Gledajući sa strane ali prateći sve to što se događa da se zapravo sve svodi na to kako se održati na vlasti, pa ujediniti se ako treba i sa crnim đavolom, samo da se ostane na vlasti. Naše države, novoformirane na području bivše Jugoslavije zapravo su partijske države. Nekada smo imali jednu jednu partiju, komunističku, sada u svakoj od ovih država postoji također patrokratija. Sve svodi na to da se nađu saveznici koji će pomoći da se opstane na vlasti. Pogledajte šta se trenutno dešava u RS, demonstracije. Ljudi prvo traže državu u kojoj će moći normalno da žive i koja će se zasnivati na pravu i pravdi. Još je Sveti Avgustin u IV stoljeću negdje napisao da država bez pravednosti postaje razbojnička družina. U nekom smislu manje ili više to se može primijeniti na većinu ovih država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Nema prava i pravednosti, nema sigurnosti građana u tim državama, a onda iz svega toga proizilazi i nestabilna ekonomija, političke veze koje su često i neprirodne. Što se tiče RS-a, ona ne bi mogla da opstane bez podrške koja dolazi iz Beograda.

– Da li Rusija pod krinkom propagiranja vojne neutralnosti, želi BiH i Srbiju odmaknuti od eventualnog članstva u NATO-u? Nedavno je čak i u Sarajevu u organizacijii ruske fondacije Gorčakov održano predavanje upravo na temu vojne neutralnosti?

DAVID: Pratio sam i taj skup o kojem govorite, i šta se tamo govorilo. To je lažna slika vojne neutralnosti. Vučić je otišao da prisustvuje paradi povodom Dana pobjede. U jednom tekstu, upravo sam to i napisao. Ta vrsta parade koja više nema nikakve veze sa proslavom Dana pobjede, to je demonstracija sile i moći. Na tim susretima se dogovara o tome kako zemlje koje su prijateljske kako ih bolje naoružati, i kako zapravo izgraditi neku svoju geostratešku poziciju. Sudeći po izvještajima koji ovdje prenose tabloidi koji su naklonjeni Vučiću i pod kontrolom njegove partije, vidi se zapravo šta se u Moskvi razgovaralo. Tražila se pomoć Rusije u nekim kriznim situacijama. Na jednoj strani razum govori da se ne može bez EU a sa druge strane, prije pozivanja na tradicionalne i vjerske veze, nada da je Rusija ta sila na koju se uvijek može računati u suprostavljanju Zapadu i svim nevoljama koje mogu naići.

– U BiH se često povlači paralela između ruskog i turskog utjecaja, iako Turska za razliku od Rusije podržava NATO put. U Sarajevo za desetak dana dolazi predsjednik Turske na jedan predizborni miting. Kako gledate na odnos tih utjecaja?

DAVID: To je jedna dosta konfuzna situacija. Znamo da su doskora Rusija i Turska bile u nekoj vrsti neprijateljstva, i sada je sklopljen neki savez koji je zapravo vrlo kontradiktoran, jer Rusija i Turska imaju različite stavove u odnosu na rat u Siriji. Vidimo da svaki čas se pokazuje neka vrsta nesporazuma na tome planu. Sa druge strane u nekom strateškom smislu Turska koja je nezadovoljna dugim procesom čekanja pred vratima EU sklopila je neku vrstu saveza Rusijom. Ja ne vjerujem u dugotrajnost tog saveza jer politički i svi drugi interesi ne garanatuju čvrstinu tog saveza. Ali trenutno savezništvo u određenoj mjeri se mora odražavati i na ove naše prostore, a posebno na Bosnu i Hercegovinu.

Naravno da je održavanje Erdoganovog predizbornog skupa u Sarajevu stvar koja je neprimjerena, jer su zapadne zemlje odbile takvu vrstu propagande  na njihovom tlu. Situacija u samoj Turskoj u odnosu na ljudska prava je dosta problematična. Međutim vidimo da se rusko- tursko odnosi mijenjaju iz nedelje u nedelju i nije sasvim jasno kako će se to završiti. Na jednoj strani imamo ohrabrujuće vijesti, tu mislim na sporazume koji se pripremaju sa Sjevernom Korejom i smirivanje korejskog poluostrva ali sa druge strane Balkan je apsolutno u nesređenom stanju, gdje se prožimaju različiti utjecaji i gdje svaki čas, ako to neka od velikih sila želi, može da se potpali vatra koja može zahvatiti čitavo ovo područje i može se proširiti na Evropu i svijet. Mi smo jedno vrlo opasno područje za igru vatrom, a ovdje su te igre uveliko prisutne.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh