-TopSLIDEPolitikaSvijet

Regija u kojoj se dogodio zemljotres u Turskoj je tektonski izuzetno aktivna

POJAŠNJENJE STRUČNJAKA

Stotine građana Turske poginulo je u zemljotresu koji je jutros pogodio jugoistok ove države. Osim jugoistoka Turske, posebno grada Gaziantepa, zemljotres je pogodio i sjever Sirije

Profesor geografije u sarajevskoj Gimnaziji Dobrinja Vedran Zubić objasnio je svom Facebook profilu kako je područje u kojem se dogodio zemljotres tektonski izuzetno aktivno.

“Ova regija je na kraju tektonske zone Taurus planina. Anadolija, ili maloazijska tektonska ploča je tektonska osnova rasta mladih vjenačnih planina koje je uokviruju. Ako pogledate kartu vidjet ćete da sa južne strane Turske se nalaze planine kojima je ostao taj naziv iz helenskog jezika (Taurus – Bik)”, piše Zubić.

https://www.facebook.com/v16.0/plugins/post.php?

Također, objasnio je i šta dovodi do destabilizacije litosfere.

“Subdukcija (podvlačenje) ploče je ‘krivo’ za rast planina, ali i za jake aktivnosti koje dovode do destabilizacije litosfere. Ovakvi ‘nagli’ pokreti iste na dodiru ploča oslobađaju ogromnu energiju u obliku zemljotresa”, naglašava Zubić.

Ističe i kako ovakav zemljotres prate i dodatni trusovi koji također mogu stvoriti dodatne probleme.

“Kroz ovu regiju prolazi i rijeka Firat (Eufrat), a o njoj i njenom značaju posebna priča. Trus se desio u 4:17 po tamošnjem vremenu (2:17 kod nas) i sigurno sve zatekao u ‘snu’. Trajao je nekih 40 sekundi i bio iznimno razoran. Kod ovakvih destabilizacija litosfere javljaju se ‘sekundarni’ trusovi. Već ih je bilo na desetine od 4 do 5 Rihterove skale. Oni će izazvati dodatne probleme na desvastiranu urbanu gradnju koju je prvi trus uništio”, pojašnjava.

Na kraju, ističe kako je regija u kojoj se dogodio zemljotres izuzetno aktivna.

“Ova regija je tektonski veoma aktivna. Turska posebno ima problem na svom sjeverozapadu, ali i istok ima veliku tektonsku aktivnost od Kavkaza pa sve do ove regije. Godine 2012. je bio snažan trus kod Vana, a posebno je poznat onaj iz 1999. sa ogromnim brojem žrtava”, zaključio je profesor Vedran Zubić.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close