Refik Kurgaš, predsjednik NO “Brovis”-a prijavio Suada Čamdžića za pokušaj reketiranja

Refik Kurgaš, predsjednik Nadzornog odbora firme “Brovis” Visoko, koja posluje u sastavu Grupacije “Akova”, prijavio je policiji i Vladi Federacije BiH da su ga zvaničnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na čijem je čelu ministar Jerko Ivanković Lijanović, pokušali reketirati, saznaje “Dnevni avaz”. Konkretno, u prijavi koju je podnio, Kurgaš je za reketiranje direktno optužio Lijanovićevog savjetnika Suada Čamdžića.

Šokantna ispovijest

Kurgaš je u izjavi za naš list potvrdio navode iz svoje šokantne ispovijesti o događajima koji su se nedavno zbili u hotelu “Holiday Inn” u Sarajevu, gdje ga je, kako je rekao, pozvao ministar Lijanović kako bi raspravili o njegovom zahtjevu u vezi sa podrškom po osnovu kapitalnih ulaganja u poljoprivredu.

Ministar se nije pojavio, jer je otputovao u Crnu Goru, ali me je tamo dočekao Suad Čamdžić, koji mi je doslovno rekao: “S obzirom na to da je vaš zahtjev malo nejasan, ako ministar i stisne m… pa vam potpiše podršku, morate mu u kešu vratiti 75.000 KM” – ispričao nam je Kurgaš šta mu se desilo na sastanku.

Naveo je kako je znao da je u tom momentu reketiran te je Čamdžiću rekao da mu ostavi vremena kako bi razmislio. U međuvremenu se obratio Policijskoj stanici u Visokom, tačnije komandiru Edhemu Omeroviću, koji ga je uputio Federalnom MUP-u i SIPA-i.

Kurgaša je poslije nekoliko dana, kako je ispričao, kontaktirao Čamdžić, upitavši ga šta je odlučio, na šta mu je on odgovorio da neće pristati ni na kakvu ucjenu.

Kriminalne radnje

– Tog sam se dana sreo i sa ministrom Lijanovićem, kome sam ispričao šta se desilo i pitao sam ga zna li on da sam Bošnjak i da ću, kao takav, prije umrijeti nego pristati na ucjene i reketiranje te sam mu kazao kako ga nije stid da mi pošalje Bošnjaka da me reketira. Na to je ministar samo kimao glavom i ponavljao: “Da, da, da… u pravu si” – istakao je Kurgaš.

Naglasio je da je sve ovo prijavio i federalnom premijeru, kazavši da očekuje hitnu reakciju kako Vlade, tako i pravosudnih organa u vezi s kriminalnim radnjama u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Čamdžić: Niti znam čovjeka niti su to moji poslovi

Prozvani Čamdžić negirao je Kurgaševe tvrdnje, kazavši da uopće ne zna o čemu se radi.

– Niti znam čovjeka niti sam ikada čuo za njega. To uopće nisu moji poslovi. Ja sam savjetnik ministra za finansije i međunarodne poslove i nemam veze sa poticajima. Nije mi jasno odakle sada to. Nekada su me zvali da posjetim tu firmu, a znam da se direktorica zove Izeta – kazao je Čamdžić.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close