Realizacija projekta deminiranja lokaliteta Prijeko 3A, Vrela i Vrela 1

Direktor BH MAK-a Dušan Gavran i direktorica deminerske kompanije DOK-ING Neda Gvozdenović, posjetili su danas Općinu Visoko i održali sastanak s Općinskom načelnicom Amromk Babić.

Tema sastanka bila je realizacija projekta deminiranja lokaliteta Prijeko 3A, Vrela i Vrela 1. površine cca 200.000 m2, koji će se finansirati iz fondova Europske unije uz učešće Općine Visoko.

Povodom početka realizacije projekta deminiranja lokaliteta Čekrekčije, uskoro će u Općini Visoko biti potpisan i memorandum između BH MAK-a, deminerske kompanije DOK-ING i Općine Visoko kako bi se u ovaj projekat krenulo u što kraćem vremenu.

Na današnjem sastanku, načelno je dogovoreno da krajnji rok za završetak deminiranja bude kraj 2013. godine a usporedo s planiranim deminerskim aktivnostima provodit će se i aktivnosti na upozoravanju na mine za kategorije stanovništva izložene minskom riziku u zajednici.

Nakon 2008. godine, kada su realizirani zadnji projekti deminiranja na području općine Visoko,  deminiranje lokaliteta Prijeko 3A, Vrela i Vrela 1. predstavlja samo početak realizacije planova deminiranja koji će biti nastavljeni i u 2014. godini.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close