BiHPolitika

Reakcije na jurošnje hapšenje …

Jutros su uhapšeni Atif Dudaković, Ibrahim Nadarević, Ejub Koženjić, Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić.

General Jovan Divjak za Avaz.ba kazao je da mu je vrlo teško komentirati hapšenje generala Atifa Dudakovića i ostalih jer se ne zna za šta ih tačno terete.

– Srklete njega i njegovu porodicu. Znam kako je sa mnom bilo i kako se moja supruga osjećala kada je sve to preživljavala. Znam kako je sve to neprijatno. Stvara se atmosfera pitanja morala. Radio je sve što je trebalo da zaštiti interes BiH – zaključuje Divjak.

 

Fikret Ćuskić, general u penziji, potresen je viješću da je uhapšen Atif Dudaković.

– Ovo je vrhunac jednog pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu – kaže Ćuskić za Avaz.ba.

 

Suvišno je spektakularno hapsiti, privoditi policiji i pravosudnim organima osobe koje su lično izgradile te institucije – kazao je Feni penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakib Forić.

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira Petog korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH “djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH”.

– Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata – ističe SDA u saopćenju izdatom povodom današnjeg hapšenja Dudakovića.

 

Kao patriotska i državotvorna stranka, SBB želi da vjeruje u nezavisnost policijskih, tužilačkih i sudskih struktura, čiji profesionalni standardi trebaju biti na najvišem evropskom i svjetskom pravnom nivou – saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

– Kao što bezrezervno vjerujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da vjerujemo i u pravnu državu, gdje će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer odbranu i oslobađanje, što je bio slučaj sa generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close