Reakcije iz svijeta na napade u Gazi

Al Jazeera donosi odgovore svjetskih lidera, vlada i međunarodnih organizacija, dok se nastavlja nasilje u Gazi.

Međunarodna zajednica je i dalje oštro podijeljena, dok ofanziva izraelske vojske u Gazi, u kojoj je mnogo žrtava, ulazi u treći dan, a palestinski borci ispaljuju rakete na nekoliko gradova u Izraelu.

Najmanje 88 Palestinaca je poginulo u zračnim napadima koji su počeli u utorak, u trenutku kada se Izrael suočava sa osudama iz mnogih arapskih i muslimanskih zemalja, te dok ih saveznici pozivaju na suzdržanost.

Ostali su osudili raketne napade iz Gaze, i kažu da Izrael ima pravo na odbranu.

Al Jazeera donosi reakcije svjetskih lidera.

SAD

[Getty]

„Ni od jedne zemlje se ne može očekivati da ne reaguije dok se na njenu zemlju ispaljuju rakete terorističke organizacije i pogađaju nedužne civile“.

Glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki.

Arapska Liga

[EPA]

Generalni tajnik Arapske lige, Nabil al Arabi sazvao je hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a da bi se „prihvatile mjere za zaustavljanje izraelske agresije protiv Pojasa Gaze“.

UN

[EPA]

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da su raketni napadi iz Gaze „neprihvatljivi“, te pozvao Izrael na maksimalnu suzdržanost.

„Osuđujem sve veći broj civilnih žrtava u Gazi“, rekao je on.

Iran

[AP]

„Zapadne zemlje i pristalice Cionista moraju zauzeti čvrst stav da bi zaustavili humanitarnu katastrofu u Palestini“, rekao je glasnogovornik iranskog ministra vanjskih poslova, javlja državna agencija ISNA.

Velika Britanija

[EPA]

U izjavi koju je izdao ured premijera Davida Camerona piše da on „strogo osuđuje užasne napade koje Hamas provodi nad izraelskim civilima… te podvlači pravo Izraela na samoodbranu“.

Škotska

Škotska, koja je u Velikoj Britaniji ali ima odvojen parlament, pozvala je obje strane na „smanjenje tenzija“ i ponudila pomoć povrijeđenim civilima.
„Škotska je spremna pomoći na koji god način može, i u tom duhu šaljemo ovu ponudu, da pružimo specijalističku medicinsku pomoć civilima zatečenim u sukobu, ukoliko medicinska evakuacija bude moguća“, rekao je minustar vanjskih poslova Humza Yousaf.

Venecuela

[AP]

„Bolivarska vlada Venecuele snažno osuđuje nefer i neproporcionalan vojni odgovor nelegalne države Izraela protiv herojskog naroda Palestine“, rekao je predsjednik Nicolas Maduro.

Njemačka

„Raketiranje iz Pojasa Gaze dovelo je do situacije koja prijeti spiralom nasilja i kontra-nasilja… nadam se da će se sve strane dogovoriti kako vojna konfrontacija, koja može izmaći kontroli, mora biti izbjegnuta“, piše u izjavi njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Egipat

Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje kaže da „Egipat osuđuje neprijateljstva koja su dovela do ubistava i ranjavanja desetina Palestinaca“, te pozvala Izrael da prestane sa „kolektivnim kažnjavanjem“.

Irska

„Bez rezerve osuđujem nasumično raketiranje Izraela koje predstavlja veliku opasnost stanovnicima. Podjednako osuđujem sve veće civilne žrtve, koje navodno uključuju i žene i djecu, koje su nastale izraelskim raketiranjem Gaze“, rekao je ministar vanjskih poslova Irske, Eamon Gilmore.

Izvor: Al Jazeera

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close