REAKCIJE Bh. intelektualci o izjavama Sergeja Lavrova: Rusija želi otvoriti novi problem na Balkanu

Na jučerašnju izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o BiH reagirali su brojni bh. intelektualci. Akademik Muhamed Filipović smatra da se izjava Lavrova može tumačiti samo kao dosljedno produžavanje one politike koju je Rusija vodila od početka balkanske, odnosno, jugoslavenske krize i rata u BiH. 

– To je podrška srpskom agresivnom nastojanju da se BiH nasilno zadrži u okviru srpske države i u drugoj varijanti da se stvori jedna srpska država preko Drine i Save. Preko Save im nije pošlo za rukom, a preko Drine, nažalost, jeste – pojasnio je Filipović.

Dekan fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra naglasio je da u ovom trenutku nije toliko bitno šta je ministar vanjskih poslova Rusije rekao, nego kada je i kako to rekao. On smatra da je ova izjava data u kontekstu izborne kampanje u BiH te da direktno pomaže Dodiku i njegovoj politici.

Prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, smatra da je namjera izjave da otvori novi problem na prostoru Balkana i da se Evropa pozabavi ponovo BiH, čime bi se skrenula pažnja s problema u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. On dodaje da dobar dio tih navoda potvrđuje sterilnost Evrope na prostoru BiH.

Hajrudin Somun, politički analitičar, smatra da su Balkan i BiH izvan direktnog utjecaja ruske politike.
– Balkan je neka vrsta rezerve u otporu NATO-u i zapadnim alijansama, tako da, ako ni u kom slučaju Rusija ne dozvoljava Ukrajini da se približi NATO paktu i EU, onda ona to može postići vršenjem pritiska preko onih zona koje već pripadaju Zapadu ili će pripasti u dogledno vrijeme. A tu spadaju i balkanske zemlje kao što su BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija – kazao je Somun.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close