Reakcija iz Vlade FBiH: “Intera” društvo od posebnog značaja

Zbog otklanjanja značajnog i važnog, a do sada neriješenog problema dugogodišnjeg odsustva kontrole nad imovinom Vlade Federacije BiH, Federalna vlada je, na 19. sjednici održanoj 27. augusta ove godine, donijela odluku o osnivanju Privrednog društva “Intera” industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo.

Ovo privredno društvo će upravljati nepokretnom imovinom van Bosne i Hercegovine koja pripada Federaciji BiH iz pasivnog podbilansa, neperspektivnom vojnom imovinom i drugom imovinom koju je Federacija BiH naslijedila na bilo koji način, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Ovo saopćenje reakcija je na SDP-ovo reagovanje objavljeno juče , ali i na napise medija da je Vlada osnovala privredno društvo Intera ne obavijestivši o tome javnost.
SDP je ovakvo ponašanje Vlade ocijenio kao bahato konstatujući da je Vlada, potpuno nezakonito prepustila na upravljanje novoj firmi imovinu iz pasivnog podbilansa FBiH vrijednu više od milijardu KM.

U saopćenju Vlade pojašnjava da će se društvo baviti i procesima dobivanja sredstava iz evropskih fondova, odnosno izradi projekata, usavršavanju kadrova za njihovu izradu projekata, te koordinacijom i jedinstvenom strategijom entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Ovo društvo će, kako se navodi, u svom sastavu imati razvojne centre, tehnološke parkove, centar za prekvalifikaciju kadrova, besplatne prostore za start-up kompanije i drugu tehničku pomoć.
U okviru ovog privrednog društva biti će određeni prostori za proizvodne bescarinske zone, u kojima će fabrike proizvoditi i poslovati sa olakšicama.
Osim konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima, cilj je podsticanje većeg upošljavanja i otvaranja velikog broja radnih mjesta.

Vlada Federacije BiH naglašava da se ovo privredno društvo osniva isključivo s ciljem upravljanja imovinom koja je do sada bila korištena nezakonito, čija vrijednost nije realno procjenjivana, pa je bila predmetom brojnih sudskih sporova i otuđivanja.

Vlada, također, ističe da i za ovo, kao i za svako drugo privredno društvo, predstoje zakonske procedure registracije i pribavljanja potrebnih dozvola, a za što je potreban određeni vremenski period, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Novinska agencija Patria izvijestila je da će na čelu kompanije Intera biti postavljen Suvad Osmanagić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića i biši direktor kompanije UNIS Group, čije ime se u posljednje vrijeme u medijima pominje u negativnom kontekstu.

Indikator

Vezani tekst:

Sakriveno od javnosti: Vlada Federacije BiH osnovala firmu (FOTO)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close