Reagiranje NDP-a na “spomenik” na Zlatištu: Šamar zdravom razumu i skrnavljenje pravoslavne vjere

Jedna i po ukrštena bandera, koju Dukić i njegovi sljedbenici, te Dodikovi politički puleni nazivaju spomen-krstom, nije ništa drugo nego najprizemniji i najprimitivniji način pridobijanja jeftinih predizbornih poena režima i njegovih slugu koji se na neprimjeren način poigravaju sa onima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske – saopćeno je danas iz Nadrodnog demokratskog pokreta (NDP).

(Fena)

– Pri tome su politički pokrovitelji ove groteskne ideje željeli da pokušaju oprati vlastitu savjest zbog činjenice da su godinama najavljivali ovaj projekt i godinama od njega neobjašnjivo odustajali – stoji u saopćenju i dodaje se da NDP “ne spori potrebu postavljanja monumentalnog spomenika u znak sjećanja na hiljade stradalih sarajevskih Srba”.

– Ovo što je noćas postavio SNSD, odnosno njegovi instrumentalizovani sljedbenici, makar se oni krili i iza Saveza logoraša Republike Srpske, predstavlja šamar zdravom razumu i skrnavljenje pravoslavne vjere na najbestijalniji način. Čak su i ateisti zaprepašćeni stepenom primitivizma i načinom kako je spomen krst postavljen, u gluho doba noći i bez atmosfere pijeteta, koja bi se podrazumjevala tom prilikom – navodi se.

Iz NDP-a ističu da žele da vjeruju “da nije riječ o stvarnoj namjeri da se na ovaj način ponize srpske žrtve koje zaslužuju grandioznije i monumentalnije spomen-obilježje, ali, ipak, ne možemo se oteti utisku da se na ovaj način režim od nečeg pere…sa dobrim izgledima da se nikada ne opera”.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić ustvrdio je za pojedine medije u RS da su “podizanjem krsta ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja”.

S druge strane, u Istočnom Sarajevu su borci i udruženja porodica ubijenih Srba iz Sarajeva rekli za medije u RS da je tim tim činom oskrnavljenom sjećanje na žrtve, jer je tzv. krst, odnosno bandere, stavljen pod okriljem noći i radi političkih poena u predizbornoj kampanji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close