PolitikaRegion

Razgovarali smo sa Dodikom i zabrinuti smo njegovim izjavama i postupcima

Ambasada SAD-a u BiH

Razgovarali smo sa Dodikom i zabrinuti smo njegovim izjavama i postupcima

Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka, te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost.

Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz ambasade SAD u BIH.

Očekujemo  da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo  zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa  procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD.

Apelovali smo na  gospodina Dodika da  preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredjeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje.
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close