PolitikaRegion

Ratni zločinac Valentin Ćorić od danas na slobodi

Ratni zločinac Valentin Ćorić nakon dvije trećine odslužene kazne danas će biti pušten na slobodu. On bi danas trebao redovnom linijom iz Amsterdama doputovati u Zagreb, a Hag mu je namjenio i cijeli niz restriktivnih mjera.Ove informacije za portal Klix.ba potvrđene su iz krugova bliskih porodici Ćorić. Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u Zagrebu, prenosi Hina.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu. Vijest bi danas trebala biti službeno objavljena. 

Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Kako mediji navode, po prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu uvedene su stroge mjere. Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nositi oružje, pristup svjedocima, istupanje u medijima, kao i politički angažman. Ukoliko Ćorić prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratiće se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close