Rat ili mir u Evropi

Poslije eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, neočekivano je pokrenuta diplomatska inicijativa: Merkel i Oland odlučili su da posjete Kijev i Moskvu. To je posljednja šansa da se očuva mir u Evropi, smatra Bernd Johan.

(DW.DE)

Put kojim su pošli Angela Merkel i Fransoa Oland neće biti lak. Do sada su propale sve diplomatske inicijative za okončanje sukoba na istoku Ukrajine. Ishod ove misije takođe je neizvjestan. Ipak su njemačka kancelarka i francuski predsjednik sada na tas stavili svu svoju političku težinu. Ako im ne pođe za rukom da zaustave eskalaciju nasilja, rat bi mogao da postane mnogo strašniji.

Život hiljada ljudi u istočnoj Ukrajini trenutno je ugrožen. Stanovništvo grada Debaljcevo našlo se nasred fronta. Oko hiljada civila i isto toliko ukrajinskih vojnika može se zatvoriti obruč separatističkih snaga. Prijeti neviđeno krvoproliće, kakvo Evropa nije doživjela od rata u Bosni i Hercegovini. Jasno je i ovo: ako sukob eskalira i prenese se na druge dijelove Ukrajine, onda bi cijela Evropa na dramatičan način osjetila posljedice.

Opasnost po mir u Evropi

Evropski mirovni poredak je u opasnosti. Sedamdeset godina poslije konferencije na Jalti, koja je stvorila nove granice i sfere uticaja u Evropi, Moskva svojom imperijalističkom politikom upravo iscrtava nove linije podjele na Kontinentu. U povjerljivim i odvojenim razgovorima sa ukrajinskim i ruskim predsjednikom Angela Merkel I Fransoa Oland traže rješenje. Kijev i Moskva su samo prve stanice ove misije. U Minhenu, na Konferenciji o bezbjednosti i poslije toga, za vrijeme posjete Angele Merkel Vašingtonu nastaviće se potraga za mirom.

Bernd Johan

Razgovori njemačke kancelarke i francuskog predsjednika u Kijevu i Moskvi mogli bi predstavljati prvi, odlučujući korak ka miru. Ukrajina je u velikoj nevolji. Ne može vojno pobijediti, stoga je zemlja upućena na diplomatska rješenja. Međutim, Kijev ne može dozvoliti da ga ucjenjuju kada se radi o državnoj suverenosti. Vidjeće se da li će posjeta uticati na predsjednika Rusije Vladimira Putina. Ali, sigurno je da će se prvi čovjek Kremlja radovati posjeti iz Njemačke i Francuske, pošto je Zapad u proteklih nekoliko mjeseci zamrznuo skoro sve političke kontakte sa Moskvom.

Očito Angela Merkel i Fransoa Oland imaju mirovni plan koji još nije za javnost. Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine moraju ostati sačuvani. U stvari, skandalozno je da u Evropi slobodnih nacija u 21. vijeku to uopšte mora da bude predmet pregovora. Već to je Putinov uspjeh.

Šta ako misija propadne?

Jasno je, ako nova mirovna inicijativa propadne, onda će Evropa biti pred teškom dilemom. U Sjedinjenim Američkim Državama počela je debata o isporuci oružja Ukrajini. Bez vojne podrške Ukrajinci ne mogu zaustaviti napredovanje separatista. Ali, isporuke naoružanja bi dovele do zaoštravanja sukoba. I šta bi Evropa uradila ako bi separatisti uz rusku podršku krenuli na Kijev? Još uvijek nije kasno. Još uvijek se može zaustaviti rat. Ali, moguće je da je ova njemačko-francuska inicijativa posljednja šansa da se izbjegne otvoreni ratni sukob u Evropi.

  • Autor Bernd Johan
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close