logo
bios

Raste napetost u RMU Breza, hoće li sastanak u srijedu donijeti rješenje

Objavljeno prije 7 mjeseci . u pon, okt 21st, 2019

(Patria) – Situacija u Rudniku mrkog uglja (RMU) Breza sve je napetija. Rudari ovog rudnika, kako tvrdi izvor agencije Patria, nikada nisu bili u težoj situaciji. Rukovodstvo Rudnika prenijelo je svoju zabrinutost i predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanu Husiću, saznaje Patria.

Nezadovoljstvo rudara doseglo je gornju granicu i postoji strah da bi u danima pred nama moglo doći i do težih oblika radničkog neposluha.  Također, prema nezvaničnim saznanjima Patrije, Husić je pisao Vladi Federacije BiH. U srijedu bi u Vladi FBiH trebao biti održan sastanak vezan za kolektivni ugovor, a tada će se prema najavama naših izvora govoriti i o stanju u Rudniku Breza. 

Nezvanične informacije govore da su rudari najviše nezadovoljni što je natsao problem kod garancija za kreditno zaduženje, kojim bi se pokušao spasiti Rudnik Breza. Spas kroz zaduženje najavljen je nakon protesta rudara ispred Vlade FBiH. S druge strane, resorni federalni ministar Nermin Džindić optuživao je uprave rudnika kao krivce za stanje u kojem se nalaze rudnici u Brezi i Zenici. 

Zbog svega toga u srijedu bi trebalo pronaći konkretno rješenje za problem brezanskih rudara, kako situacija ne bi dalje eskalirala. 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh