Raspušten Hrvatski sabor, izbori u roku 60 dana

Sedmi saziv Hrvatskoga sabora zaključio je u petak svoj nepuni četverogodišnji rad, a odluku o raspuštanju koja na snagu stupa u ponedjeljak, 28. septembra. ukupno 123 poslanika donijeli su jednoglasno.

Pred Hrvatskom su sada parlamentarni izbori koji se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja Sabora.

Sedmi saziv Hrvatskoga sabora zaključio je u petak svoj nepuni četverogodišnji rad, a odluku o raspuštanju koja na snagu stupa u ponedjeljak, 28. septembra. ukupno 123 poslanika donijeli su jednoglasno.

Sedmi saziv konstituisan je 22. decembra 2011. godine, a nezavisno o raspuštanju, poslanicima mandati “ostaju” do konstituisanja novog saziva.

Pred Hrvatskom su sada parlamentarni izbori koji se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja, dakle do kraja novembra. Izbori se u pravilu održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučiće predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Najkasnije u roku od 14 dana od raspisivanja izbora Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) moraju stići predozi kandidacionih izbornih lista.

Liste mogu predložiti političke stranke, koalicije stranaka i birači.

Službena izborna kampanja počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora. Dan prije izbora i na sam dan izbora do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati traje izbora ćutnja. Tada nije dopuštena kampanja niti objavljivanje privremenih rezultata ili procjena rezultata izbora.

Posebna izborna jedinica za manjine

Pravo biranja na izborima imaju svi punoljetni hrvatski državljani i birani mogu biti svi punoljetni hrvatski državljani, bez obzira na prebivalište.

Saborski poslanici biraju se na mandat od četiri godine, neposredno, tajnim glasanjem. Biraju se u Hrvatskoj te u inostranstvu, na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Izborne jedinice definisane su posebnim zakonom. U deset jedinica u Hrvatskoj se bira po 14 poslanik. Birači bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno ‘dijapora’ biraju tri zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika u posebnoj izbornoj jedinici. Kandidate za poslanike manjina mogu predlagati političke stranke, birači i udruge nacionalnih manjina.

Poslanici u jedanaest izbornih jedinica biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasu. Birači mogu glasati samo za jednu listu, s tim da birač na glasačkom listiću može označiti kandidata kojem daje prednost pred ostalim na listi za koju je glasao (preferirani glas).

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close