RASISTIČKE SVINJE: Smjernice za zločin pukovnika Dragičevića

Mi smo genetski jači, bolji, ljepši i pametniji. Sjetite se koliko je Muslimana bilo među deset najboljih đaka, studenata, vojnika. Malo

Piše: Selvedin Avdić

Ne mogu se sjetiti odvratnijeg iskaza u haškoj sudnici, a naslušao sam se mnogo gadarija odatle, od onog koji je nedavno dao pukovnik Vojske Republike Srpske Luka Dragičević.

Dragičević je bivši pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moral, vjerska i pravna pitanja a u Hagu je gostovao kao svjedok u procesu protiv Ratka Mladića. Tužilac je na sudu pokazao “smjernice” koje je pukovnik napisao da bi tokom rata podigao moral vojnicima. U njima je, između ostalog, objasnio razlike između Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini:

Mi smo genetski jači, bolji, ljepši i pametniji. Sjetite se koliko je Muslimana bilo među deset najboljih đaka, studenata, vojnika. Malo. Zašto? Zato što su oni poturice, a poturice su postale od najslabijih Srba…

Dragičević je na sudu izjavio da i danas stoji iza tih riječi, da su one rezultat njegovog životnog iskustva i istraživanja biologije, fitogeneze i etnogeneze. Kada ga je tužilac upozorio da je to rasizam i da je on rasista, pukovnik je mirno odgovorio: “Ne, naravno da nisam”.

I tako nam je pukovnik Dragičević konačno objasnio kako je moguć genocid u Srebrenici! Kako je moguće da toliko ljudi bez pogovora pristane na masovni zločin, da ga prikriva, opravdava, pa i slavi… Kako je moguće da svi ti ljudi, nakon što zemljom zatrpaju preklana trupla, mirno odu kući, večeraju s porodicom, gledaju TV, vaspitavaju djecu, raspravljaju o moralu, religijskim načelima, pravdi…?  Kako žive sa sviješću o tolikom zločinu? Kako ga sami sebi pravdaju?

Pukovnik Dragičević je u Haagu, bez mrvice kajanja, priznao da im je u tome pomogao. Objasnio im je da su njihove žrtve genetski manje vrijedni od njih. Da ih treba “samo malo jače i osmišljeno udariti po nosu i ponovo će promijeniti vjeru”.

Znamo da je historija puna “dragičevića” koji su na isti način “osmišljavali” udaranje po nosu svojih žrtava. Američki kolonizatori su tokom stotinjak godina uspjeli pobiti oko 12 miliona indijanaca. Kada nisu bili koljači, bili su pobožni katolici. Miran san obezbijedili su im svećenici koji su im objasnili kako domoroci  nisu stvoreni od Mesijine, već od neke drugačije, niže duše. Uz tako umirujuće objašnjenje, piše Alaa Al – Aswani “čistoća noćne molitve prije spavanja nije mogla biti okaljana bez obzira na okrutnost klanja tokom dana”.

Nacisti su na sličan način obezbijedili uslove za Holokaust, prvo su gnusnom propagandom Jevrejima oduzeli ljudskost, a nakon tog procesa život se s lakoćom uzima, je li tako Dragičeviću?

Pukovnik Luka Dragičević izašao je iz sudnice kao slobodan čovjek, ubijeđen da je ljepši, pametniji i jači od svojih žrtava… Dobro se maskirao, ima modro činovničko odijelo, ispeglanu košulju, kravatu na pruge, naočale, a sijedu, još gustu kosu, uredno je počešljao. Ali, providna je to kamuflaža, prozirna na bezbroj strana. Lako se uočava, nije to čovjek, to je svinja. Rasistička i zločinačka.

Za ovaj zaključak nisu mi potrebna istraživanja biologije, fitogeneze i etnogeneze. Samo zdrav razum.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima: Selvedin Avdić, Ratni zločin, Genocid
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close