Rampa za izvoz mlijeka u EU ostaje spuštena

Inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) do kraja godine neće dolaziti u BiH, tako da će rampa za izvoz mlijeka u zemlje Evropske unije i ove godine ostati spuštena.

U institucijama koje su s optimizmom ovu posjetu očekivale i najavljivale za septembar, a u sklopu koje bi inspektori trebalo da se uvjere u pomake koje je BiH napravila po pitanju preporuka i uslova iz posljednje posjete, kažu kako su poplave umnogome doprinijele da se proces dobijanja dozvole za izvoz uspori.

Naime, kako su nam rekli u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zbog svega što je zadesilo zemlju u proteklih nekoliko mjeseci došlo je do prolongiranja izrade akcionog plana koji sadrži mjere za rješavanje primjedaba koje su dali inspektori u zadnjoj posjeti.

“Vremenske nepogode koje su zadesile BiH i zemlje u okruženju dovele su do pojačane aktivnosti nadležnih institucija na sanaciji nastalih šteta, što je dovelo i do prolongiranja izrade akcionog plana u predviđenom roku, a što je Evropska unija prihvatila kao opravdan razlog. Akcioni plan je iz tih razloga poslan krajem juna i trenutno smo u stalnoj korespondenciji sa FVO osobljem vezano za određene korekcije, tako da u najskorije vrijeme očekujemo finalizaciju akcionog plana i odobrenje istog od strane FVO-a”, kazali su nam u ovom ministarstvu.

Međutim, kako dalje navode, akcioni plan ne znači i ispunjavanje uslova za izvoz jer je potrebno određeni period intenzivno raditi na njegovoj implementaciji.

“Kada implementacija plana bude zadovoljavajuća, možemo ponovo pozvati FVO inspektore i računati da će nas staviti u svoj raspored za narednu godinu, kako bi stvarno utvrdili da provodimo u praksi ono što smo propisali”, kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su se od samog početka angažovali na rješavanju problema koji koče izvoz mlijeka u EU, ali i podsjetili da su kontrole inspektora po pitanju mlijeka i mliječnih proizvoda najsloženije i najzahtjevnije.

“Podržali smo ubrzane aktivnosti na usaglašavanju izmjena i dopuna Zakona o veterinarstvu i Zakona o hrani koji predstavljaju prioritet, a i prihvatili smo preporuku eksperata o potrebi uspostavljanja vertikalnog komandnog lanca u međunarodnoj trgovini proizvodima životinjskog porijekla”, kazali su nam iz ovog ministarstva.

Dodaju kako je u skladu s tim donesen Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovoljavaju uslovi za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka porijeklom iz BiH u EU.

“Od FVO tima smo obaviješteni da su za realizaciju akcionog plana potrebna dodatna pojašnjenja načina unapređenja uslova iz sertifikata HTC, a koja se odnose na sistem službenih kontrola mlijeka i proizvoda od mlijeka namijenjenih za izvoz na tržište Evropske unije”, kažu oni.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, smatra kako poplave ne mogu biti izgovor i kako nemaju veze s akcionim planom i izvozom mlijeka.

“Tu se radi o nesposobnosti administracije da uradi papire i o drskosti EU koja se ponaša ucjenjivački prema nama. Ako mi, nepismeni seljaci možemo da stvorimo uslove za izvoz mlijeka za EU, ne znam zašto to ne mogu i oni fakultetski obrazovani”, kazao je Usorac i dodao kako će farmeri i mljekari blokirati uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz Evrope čim prva litra mlijeka u BiH ostane neotkupljena.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close