Ramazanski bajram

Ramazanski bajram je islamski praznik koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Bajrami su propisani hadisom Muhammeda a.s. a prenosi ga Enes ibn Malik, r.a. Hadis glasi ovako: “Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., stigao u Medinu njezini stanovnici imali su svoja dva dana u kojima su igrali i zabavljali se. Upitao je: “Koji su ovo dani”, pa su mu rekli: “Mi smo ih proslavljali u džahilijjetu (predislamskom periodu).” Allahov Poslanik, s.a.v.s., im tada reče: “Zaista vam je Allah zamijenio te dane boljim: danima Kurban-bajrama i Ramazanskog bajrama.” ”

Na dan oba Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika. Lijepo je:

– prije odlaska na Bajram namaz okupati se
–  jesti prije Ramazanskog Bajram namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso)
– učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj
– čestitanje
– oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje
– odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim
– posjetiti rodbinu i prijatelje (zijaret)

Tradicionalna jela u Bošnjaka za Bajram su: baklava, hurme, sarma, punjene paprike i mnogo drugih tradicionalnih jela.

wikipedia

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close