Ramazanska čestitka glavnog imam IZB u Sjevernoj Americi

– Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 09. jula 2013. godine je prvi dan ovogodišnjeg mubarek mjesec Ramazan-i-Šerif. Ramazan je prvenstveno mjesec posta, ibadeta, Kur’ana, ali je Ramazan također i vrijeme ukupnog godišnjeg preispitivanja vlastitog imana tj. snage vjere u nama.

Allah dželle šanuhu u Kur’anu Časnom veli: ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.” (El-Bekara, 185). Kur’an je Allahova dželle šanuhu objava koja, kao što vidimo, ljudima ukazuje na pravi put i osposobljava nas da razlikujemo dobro od zla, pravi put od stranputice.

Iskoristimo vrijeme posta, kada nismo zauzeti planiranjem objeda u dnevnim satima, da se što više družimo sa Kur’anom. Čitajmo i učimo Kur’an i uzimajmo iz njega pouke i poruke. Ogledajmo se Kur’anskim ogledalom i ukrasimo se Kur'anskim ukrasima.

Kur'ansko ogledalo su šerijatski propisi, a njegovi ukrasi su bogobojaznost i lijepo ponašanje. Aiša r.a., jedna od žena našeg Poslanika Muhammeda alejhisselam, kada je upitana kakvo je ponašanje imao Poslanik Muhammed alejhisselam odgovorila kratko i jasno: „Njegovo ponašanje je bio Kur’an.”

U našim džamijama se uz Ramazan intenzivnije Kur’an uči i izučava kroz mukabele, dersove, teravih namaze i sl. Posjećujmo naše džamije što češće uz Ramazan, jer tako ćemo najlakše steći naviku da u njih ulazimo stalno.

Ramazan je vrijeme kada se aktualiziraju temeljne akcije i događanja u svakom džematu, kao što su sakupljanje Zekata i Sadekatu-l-fitra. Zekat i namaz su u Kur'anu neodvojivi i na mnogo mjesta su spomenuti zajedno, što ukazuje na dodatni značaj i vrijednost davanja Zekata. Ispunimo i ovaj islamski šart i očistimo svoje imetke i svoj post tako što ćemo dati Zekat i Sadekatu-l-fitr.

Koristim ovu priliku da pozovem sve imame u džematima naše Islamske zajednice i sve vas vrijedne Bošnjake i Bošnjakinje da se svi zajedno čvrsto držimo džemata i Islamske zajednice, jer u jedinstvu je opstanak i napredak, a u razdvojenosti je nestanak i propast.

Molim Allaha dželle šanuhu da nam podari da tokom nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana očistimo naše duše ramazanskim ibadetima i oplemenimo naša srca tako što ćemo prići jedni drugima, pružiti ruku pomirenja i ibadet činiti Allahu dželle šanuhu u džematu, jačajući sebe i svoj iman pojedinačno i samim time snažiti i učvršćivati našu bratsku vezu čije čuvanje je farz, stoji u ramazanskoj čestitci glavnog imama mr. Sabahudina ef. Ćemana.

(www.iabna.org)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close