RAK: Vraćanje šest minuta marketinškog programa

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj trećoj sjednici u novom sazivu usvojilo je izmjene svog Poslovnika o radu radi daljnjeg jačanja efikasnosti rada, saopćeno je iz tog vijeća.

Odobreno je da na javne konsultacije bude upućen nacrt izmjena Pravila 46/2009, odnosno Pravila o radio opremi koja se može koristiti bez pojedinačnih dozvola za uređaje.

To je oprema koja se uglavnom ne proizvodi u BiH nego se uvozi pa je neophodno da BiH usklađuje svoje tržište s ostatkom većeg tržišta kojem pripada.

Vijeće je razmatralo i pitanje izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, koje se odnosilo na smanjenje vremena za oglašavanja sa 6 na 4 minute, koje je na snazi od januara 2014. godine.

Zaključilo je da se nacrt izmjene člana 21 Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, koji navodi da se trajanje marketinškog vremena ograničava na 6 minuta, uputi na javne konsultacije u trajanju od 21 dan.

Vijeće je prihvatilo Informaciju o preduzetim regulatornim aktivnostima u cilju implementacije Univerzalnog servisa u Bosni i Hercegovini, u skladu s politikom sektora telekomunikacija i odlukama Vijeća ministara BiH za period 2002-2013. te Informaciju o zahtjevu za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja.

Vijeće je podržalo prijedlog Agencije da se ovaj zahtjev za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja uputi Vijeću DTT foruma BiH.

U svojstvu apelacionog tijela u drugostepenom postupku, Vijeće je odbilo kao neosnovanu žalbu RTV-a Vogošća protiv Rješenja Agencije od 20.01.2014. godine, kojim je ustanovljeno kršenje člana 20 Pravila 58/2011 o medijskim uslugama radija “Upotreba materijala zaštićenog autorskim ili drugim pravima”.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close