Visoko

Radovi na Bijeloj Šerefuddin džamiji

Nedavno je otpočela potpuna rekonstrukcija ovog jedinstvenog objekta, koji je neizostavni dio visočke historije i kojem se dive mnogobrojni turisti iz cijelog svijeta koji posjećuju našu općinu.

Nakon što je firma „Sinteza“ d.o.o. Visoko izradila projekat potpune rekonstrukcije ovog visočkog dragulja, koji je 2007. godine od strane Udruženja mađarskih arhitekata proglašen kao jedan od tri najljepša moderna sakralna objekta u Evropi, započeli su radovi na rekonstrukciji, a izradu projekta i prvu fazu rekonstrukcije koja obuhvata izmjenu specifičnih staklenih krovnih ploha finansirala je Općina Visoko.

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač odabrana je firma „Termo-beton“ d.o.o. Breza, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma „ARTING BH“ d.o.o. Sarajevo.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na sanaciji i adaptaciji iznosi: 20.352,15 KM sa PDV-om, a sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz Budžeta Općine Visoko.

Naredni prioritet koji će se realizirati u nekoliko faza je projekat rekonstrukcije krova za čiju realizaciju treba obezbjediti finasijska sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Planirana je izgradnja zatvorene abdesthane, a nakon toga pristupit će se uklanjanju bakrenih ploča i ugradnji specijalnih građevinskih materijala koji će objektu vratiti prvobitni izgled.

Slika 1

Načelnica Babić je istakla da će realizacija ovog projekta uveliko doprinijeti ljepšem izgledu našeg grada, koji obiluje historijskim svjedočanstvima o svojoj viševjekovnoj multikulturalnosti.

„Bijela džamija je jedan od simbola Visokog i ovdje veoma često dolaze studenti arhitekture iz cijelog svijeta koji obilaze ovaj objekat, a stanovnici Visokog ga svakodnevno koriste za molitve.

Određeni problemi sa ovim prostorom su se pojavili odmah nakon njegove izgradnje zbog ravnog krova koji je neprilagođen našim uvjetima.

Problemi koji su evidentni u zadnjih 20 godina su kulminirali prije nekoliko godina, a mi smo nekoliko godina intenzivno pričali o projektu rekonstrukcije poštujući arhitekturu ovog objekta i tek prošle 2017. godine uspjeli smo da finansiramo projekat rekonstrukcije Bijele džamije.

Ovaj projekat je polazna osnova za sve radove.

U Budžetu Općine Visoko za 2017. godinu planirali smo određena sredstva za rekonstrukciju vjerskih objekata na području općine Visoko i iz tih sredstava Općina Visoko je izdvojila oko 20 hiljada KM kao inicijalna sredstva kojima je urađena najprioritetnija sanacija krovnih prozora na ovom objektu“, pojasnila je načelnica Babić i dodala kako je naredni korak renoviranje unutrašnjosti Bijele džamije.

„Moramo sanirati unutrašnje fleke i mrlje koje su se počele pojavljivati zbog vlage. Nakon toga slijedi renoviranje krova džamije, pa izgradnja zatvorene abdesthane i još mnogo radova, jer džamija je dugi niz godina bila jako zapuštena.

Ono što moramo pohvaliti je inicijativa Džematskog odbora u ovoj centralnoj gradskoj džamiji, koja nema veliki džemat i možda je upravo to i bio njen glavni problem.

Džamija je 94% izgrađena iz finansijskih sredstava naših sugrađana i očigledno je sudbina da i njena rekonstrukcija bude finansirana našim sredstvima“, izjavila je načelnica Babić i najavila skoro održavanje donatorske večeri, na koju će biti pozvani privrednici, građani i svi koji žele da se priključe projektu renoviranja jednog od najosnovnijih obilježja naše općine.

Slika 3

Po završetku ovih radova trebalo bi se, u skladu sa urbanističkim projektom, pristupiti rješavanju izgleda objekata koji su izgrađeni oko džamije, a čiji krovovi potpuno zatvaraju ovaj istinski arhitektonski monument od očiju prolaznika.

Centralna, Čaršijska džamija, koja se nalazila na mjestu današnje Bijele Šerefuddin džamije, prvi put je sagrađena oko 1477. godine, tako da je među najstarijim, ako ne i najstarija džamija na području Visokog.

Sadašnji izgled dobila je u periodu od 1969. do 1980. godine, prema projektu svjetski poznatog arhitekte Zlatka Ugljena, za koji je 1983. godine nagrađen Aga Khanovom nagradom.

Tokom agresije na BiH (1992 -1995.) ova džamija je pretrpjela znatna oštećenja.

Slika 5

Slika 4

Ponovno je prepoznata vrijednost ovog centralnog džemata grada Visokog, koji broji oko 300 domaćinstava, a sadašnji imam i hatib Šerefuddin Bijele džamije hfz. Edin ef. Bukva, istakao je posebnu zahvalnost načelnici Babić koja je obezbijedila sredstva za početak radova, te pozvao privrednike i pojedince sa područja općine Visoko da se uključe i daju svoj doprinos radovima na rekonstrukciji.

Podsjetio je na podatak da je Medžlis IZ Visoko 2015. godine u Maloj sali Općine Visoko organizirao Okrugli sto na temu utvrđivanja ciljeva i načina sveobuhvatnog i obimnog projekta rekonstrukcije Bijele džamije.

Slika 2

„Na tom Okruglom stolu bila je prisutna načelnica Amra Babić, zatim eminentni arhitekti, profesori iz Sarajeva i tada su dogovorene određene smjernice i od tada traju pripreme za početak rekonstrukcije.

Zbog svojih arhitektonskih specifičnosti, rekonstrukcija Bijele džamije je iznimno zahtjevna, a mi smo kao džemat i Medžlis IZ Visoko iskazali želju da cjelokupan proces rekonstrukcije bude izvođen u saradnji s njenim arhitektom prof. Zlatkom Ugljenom sa kojim komuniciramo putem firme „Sinteza“ d.o.o. Visoko “, rekao je hfz. Edin ef. Bukva i nastavio:

„Općina Visoko je pokrenula aktivnu priču oko rekonstrukcije tako što je polovinom prošle godine naručila projekat, finasirala ga i raspisala tender za izvođenje radova.

Ovih dana svjedočimo završetku prve faze rekonstrukcije, a ohrabren uspješnom realizacijom radova, Džematski odbor Bijele Šerefuddin džamije je na svojoj sjednici, koja je održana 28. decembra prošle godine, donio odluku i zaključak da se pokrene javna kampanja pod nazivom: „Postani i ti dio trajnog vakufa čaršijske Bijele Šerefuddin džamije i doniraj za njenu rekonstrukciju“.

Kampanja prikupljanja finansijskih sredstava za rekonstrukciju je pokrenuta simbolično na Džuma-namazu 29. decembra i mi želimo da je prenesemo svim građanima općine Visoko, jer ona pripada svima i želimo da podsjetimo da je džamija izgrađena gotovo u cijelosti zahvaljujući prilozima naših sugrađana, a evo sudbina je i da ćemo njenu rekonstrukciju gotovo sigurno u najvećem obimu mi finansirati.

Imali smo veliki broj bezuspješnih inicijativa da pronađemo donatora koji će uložiti znatna finasijska sredstva za rekonstrukciju, ali mi sada pružamo mogućnost svim građanima općine Visoko, a i šire, da učestvuju u rekonstruciji Bijele džamije.

Veliki broj građana koji svakodnevno donose uplate već se odazvao i nadam se da će u narednom periodu veliki broj privrednika i ostalih zainteresovanih prepoznati značaj projekta obnove ovog našeg dragulja“, poručio je hfz. Edin ef. Bukva.

Slika 6

Press Općine Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close