Radončić, Osmić i Đapo dali svečanu izjavu i preuzeli dužnosti u Vijeću ministara BiH

Predstavnički dom PSBiH je na današnjoj sjednici potvrdio Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju ministara i zamjenice ministra u Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda donio je odluku o imenovanju Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti BiH, Zekerijaha Osmića za ministra odbrane BiH i Editu Đapo za zamjenicu ministra finansija i trezora BiH, nakon što su ranije sa tih pozicija smijenjeni ministri Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra Fuad Kasumović, kadrovi SDA.

Za potvrđivanje odluke o imenovanju novih ministara i zamjenice ministra glasalo je 29 poslanika, devet poslanika je bilo protiv.

Novoimenovani ministri i i zamjenica ministra dali su svečanu izjavu.

 

VEZANI TEKST Ljubić: Uvjeren sam da ćemo danas dobiti nove članove Vijeća ministara

 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je izjavio da je osnovni zadatak da se to Ministarstvo depolitizuje.

 

– Ministarstvo ne smije da se miješa u operativni rad policije i mora sa svoje strane uraditi da bezbjednost u zemlji bude veća kroz veći budžet i profesionalniji odnos. Moramo praviti milje da u ovoj zemlji napokon krene obračun sa sistemskom korupcijom i kriminalom. To su prioriteti- kaže Radončić.

 

Prije potvrđivanja novih ministara i zamjenica ministra vođena je žustra rasprava. Tako je u jednom trenutku poslanik SDA Zijad Jagodić izjavio kako u sadašnjem Vijeću ministara ostaju i oni ministri koje je podržala SDA kada je bila dio šestorke. Reciplirala je Ismeta Dervoz iz SBB-a BiH.

– Koliko vrijede glasovi iz SDA, a koliko vrijede svi naši glasovi? Da li su prihvatljivi i važni samo oni ministri koje potvrdi samo SDA ili samo oni koji dolaze iz SDA? Demokratsko pravo svih nas je da imamo svoj stav i mišljenje o predloženom zvaničniku, ali isto tako je naša obaveza da poštujemo odluku većine. Za SDA je to bilo logično do jučer, kada su oni bili dio većine. Danas očigledno u BiH više ništa nije dobro zato što je SDA u opoziciji- rekla je Dervoz.

 

VEZANI TEKST Radončić: Moramo krenuti u obračun s korupcijom

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close