Radončić: Bošnjačka državna mafija odgovorna je za politička ubojstva i ogromnu pljačku i završit će u zatvoru

Bošnjačka državna mafija koja je našla utočište u SDA pokušava skrenuti pažnju sa sebe. Međutim, odgovorno tvrdim da će se oni naći tamo gdje im je mjesto, jer su počinili politička ubojstva i ogromnu krađu.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Mi imamo pet lista koje trebaju procesuirati i da se njima pozabave institucije BiH. Kada se te stvari pokrenu i budu odgovarali oni koji su na bezočan način opljačkali ovu zemlju i časne ljude u njoj, onda BiH može reći da počinje živjeti kao pravna država – kazao je Radončić.

Kraj prošle i početak ove godine obilježilo je ubojstvo policajca Muhidina Pivodića koji je radio na osiguranju pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo. Znate li što su motivi tog ubojstva i kako komentirate ovaj gnusni čin?

– Svaki napad na policiju je izravan atak na državu. Pravosudni i istražni organi treba dati odgovor na pitanje koji su motivi ubojstva i dobro je da je odmah otklonjena bilo kakva sumnja da ovo ubojstvo ima bilo kakve veze sa činjenicom da se dogodilo pored crkve i da ono nema bilo kakvu nacionalnu pozadinu. Riječ je o gnusnom ubojstvu i uvjeren sam da će sve agencije koje su za to zadužene, raditi odgovorno i u najboljem interesu javnosti i sigurnosti u BiH i rasvijetliti ovaj slučaj. BiH mora postati sigurnija zemlja. Ovu godinu vidim kao godinu borbe protiv sustavne korupcije. Javnost od tužiteljstava, sudova i sigurnosnih agencija očekuje da se late posla i rade. Želim ih ohrabriti da svoj posao rade što energičnije i odgovornije.

Kakvo ste stanje zatekli u Ministarstvu sigurnosti kada ste preuzeli funkciju ministra?

– Ministarstvo treba depolitizirati. Ova institucija ne smije biti u rukama jedne stranke i pojedinca. Ministarstvom u koje sam došao stranački je upravljao Sadik Ahmetović iz SDA i moj prvi zadatak bio je da ga depolitiziram. Smatram da sam to u prvih mjesec od preuzimanja funkcije završio. Ministarstvo se ne smije mješati u operativni rad policije, ali s njima mora surađivati.

Pitanja korupcije, kriminala i terorizma su goruća. Je li do sada bilo dovoljno volje da se ona razriješe?

– Ne bih odgovorio s da ili ne, ali činjenica je da su korupcija, kriminal i terorizam epiteti koji se vezuju za BiH. Imamo nekoliko nerazriješenih političkih ubojstava, nemamo procesuiran ozbiljan gospodarski kriminal, a na našim područjima ni terorizam nije stran. Imamo tisuće slučajeva korupcije, uništeno je na stotine velikih kompanija, banke su prevarene za oko milijardu maraka kredita bez pokrića… To dovoljno govori da u BiH nije bilo ambijenta i političke volje da se uđe u ozbiljnu borbu protiv korupcije i kriminala.

Tko je opstruirao rad na tim predmetima i zašto?

– Mislim da su najveće opstrukcije činili lideri i rukovodstva pojedinih političkih stranaka. Činjenica je da mi u Federaciji nismo htjeli razriješiti tko je opljačkao više od 100 nekada uspješnih kompanija. Radi se o obitelji Selimović koju nikada nitko nije htio procesuirati, a riječ je o jednom od najvećih kriminala koji su se dogodili u Europi u posljednjih 20 godina. Dva politička ubojstva su se dogodila u Sarajevu i to znači da je riječ o činjenici da nije bilo volje da se te stvari rješavaju, a krivci su oni koji su upravljali zemljom posljednja dva desetljeća. Oni su morali stvoriti ambijent da se te stvari razriješe.

I poslije Vašeg imenovanja na funkciju ministra sigurnosti iz SDA ne prestaju optužbe da ste u prijateljskim vezama sa osobama koje se nalaze na američkoj crnoj listi poput Nasera Keljmendija?

– Nemam nikakve veze ni s Keljmendijem, ni s bilo kim s američke crne liste i to gospoda iz SDA zna. Da sam imao ili, ne daj Bože, da imam bilo kakve veze s Keljmendijem i njemu sličnima i da sam u bilo kakvoj vezi s kriminalcima sigurno ne bih mogao proći sve sigurnosne provjere koje podrazumijeva funkcija ministra sigurnosti. Na crnoj listi su članovi rukovodstva SDA Hasan Čengić i Bakir Alispahić koji i danas rade u paraobavještajnom savjetu SDA. Ovdje se radi o zamjeni identiteta. Bošnjačka državna mafija koja je našla utočište u SDA pokušava skrenuti pažnju sa sebe. Međutim, odgovorno tvrdim da će se oni naći tamo gdje im je mjesto, jer su počinili politička ubojstva i ogromnu krađu. Oni su perjanice ogromne korupcije i dovođenje Keljmendija u vezu sa mnom neće im biti od pomoći. Keljmendi treba biti uhićen i da se pred pravosudnim institucijama utvrdi tko je ta osoba i kojom se vrstom kriminala bavila, a kojom nije.

Hrvatska i Srbija su otvorile nekoliko velikih istraga u borbi protiv organiziranog kriminala, dok u BiH to nije slučaj?

– Mi imamo pet lista koje se trebaju procesuirati i da se njima pozabave institucije BiH. Jedna obuhvaća prljavu privatizaciju, druga neplaćanje milijardu i pol maraka poreza u Federaciji, treća dugove po osnovu PDV-a, četvrta dugove prema bankama, a peta lista negativne revizorske izvještaje. Tužiteljstva trebaju procesuirati ljude i privatne kompanije koje se nalaze na tim listama. Kada se te stvari pokrenu i budu odgovarali oni koji su na bezočan način opljačkali ovu zemlju i časne ljude u njoj, onda BiH može reći da počinje živjeti kao pravna država.

Dovode Vas u vezu i s Miroslavom Miškovićem. Jeste li s njim surađivali?

– Mišković je probao investirati u FBiH i napravili smo zajednički kompaniju s 2.000 maraka kapitala. “Avaz” je tu bio suvlasnik s 25 posto i poslije nekoliko mjeseci je prodao kapital Miškoviću. Objekat u Tuzli umjesto s Miškovićem odlučio sam graditi sa Selverom Oručem. Danas se taj objekat zove “Avaz Robot centar”. Napadi potiču iz SDA i njima bliskih krugova, odnosno od ratno-kriminalne i privatizacijske mafije. Za SDA ne treba biti problem otac i sin Mišković, nego otac i sin Hilmo i Mujo Selimović. Oni su napravili najveću pljačku u povijesti BiH i mi se trebamo  baviti njima, a Miškovićem neka se bave pravosudne institucije Srbije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close