Radojičić: Ivanić ima 100 glasova više od Cvijanović; PDP: Ivanić ide u Predsjedništvo BiH

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Igor Radojičić rekao je da je SNSD pobjednik izbora. On je naveo da na 600.000 prebrojanih glasova kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima stotinu glasova više od kandidata koalicije SNSD-DNS–SP Željke Cvijanović.

(SRNA)

Bošnjački glasovi

“Stratešku prednost Ivaniću dali su bošnjački glasovi”, izjavio je Radojičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je u Bijeljini na biračkim mjestima na kojima je bošnjačko biračko tijelo Ivanić dobio 1.230 glasova, a Cvijanovićeva 190 glasova, a da je u Prijedoru na velikom broju biračkih mjesta sa bošnjačkim biračkim tijelom Ivanić dobio 3.000 glasova, a Cvijanovićeva 870.

“U Gradišci je 1.300 prema 400 razlika za Mladena Ivanića na bošnjačkim biračkim mjestima, a u Novom Gradu 930 prema 100 na nekoliko biračkih mjesta sa bošnjačkim biračima”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da SNSD smatra da je kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik pobijedio i da na 600.000 prebrojanih glasova ima prednost od 11.000 glasova.

“Za Parlamentarnu skupštinu BiH vodi SNSD. Pobijedili smo u izbornim jedinicama jedan i tri, a u Izbornoj jedinici dva vodi SDS”, rekao je Radojićić, dodajući da takav rezultat omogućava pet od devet direktnih mandata i bar jedan ili dva kompenzaciona mandata.

On je istakao da SNSD uvjerljivo vodi i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, i to u šest izbornih jedinica, a SDS u dvije izborne jedinice – bijeljinska regija i Istočno Sarajevo.

Radojićić je dodao da su u Posavini – Izbornoj jedinici četiri SNSD i SDS gotovo jednaki u rezultatima, te da je razlika u stotinjak glasova.

“Pobijedili smo u Izbornoj jedinici jedan – prijedorska regija, Izbornoj jedinici dva – vrbaski pravac, Izbornoj jedinici tri – banjalučka regija, u Izbornoj jedinici pet – dobojska regija, u Izbornoj jedinici sedam – zvornička regija i Izbornoj jedinici devet – Hercegovina”, precizirao je Radojičić.

On je naglasio da Koalicija SNSD-DNS–SP u zbiru u ovom momentu ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Radojičić je naglasio da je SNSD uspio da po treći put osvoji mandat uprkos, kako je rekao, ujedinjenoj opoziciji, uplitanju međunardone zajednice, svjetskoj ekonomskoj krizi, medijskoj hajci, antivladinim organizacijama i elementarnim nepogodama.

Kandidat SNSD-SDS–SP za srpskog člana Predsjendištva BiH Željka Cvijanović rekla je da je zadovoljna rezulatatima, jer je imala apsolutnu prednost sve dok se nisu prebrojali bošnjački glasovi.

Ivanić 297.751, Cvijanović 296.640

“Do promjena je došlo upravo onda kad su se prebrojali rezultati sa dominantnih bošnjačkih glasačkih mjesta”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da će o konačnom rezultatu odlučivati glasovi iz odsustva, ali i da ostaje oko 5.000 glasova koji su ovdje, a koje treba prebrojati.

Partija demokratskog progresa /PDP/ proglasila je pobjedu kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na teritoriji Republike Srpske, koji je, na osnovu prebrojanih 95,52 odsto listića, osvojio 297.751 glas, dok je kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović osvojila 296.640 glasova.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da treba da se prebroje listići sa još 17 biračkih mjesta, što je manje od pola procenta glasova, koji ne mogu uticati na postojeći rezultat.

“Ostatak od 676.722 prebrojanih su glasovi kandidata SPP-a Gorana Zmijanjca i nevažeći listići”, rekao je Borenović. On je dodao da je na području Banjaluke Ivanić osvojio 42.406, a Cvijanovićeva 48.254 glasa.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske, Borenović navodi da bi PDP, prema do sada obrađenim glasovima, trebalo da osvoji osam mandata, dok bi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bih Koalicija PDP-NDP trebalo da ima dva mjesta.

Borenović je naveo da je uzorak glasova za predsjednika Republike Srpske još manji od uzorka za člana Predsjedništva BiH i da je rezultat vrlo tijesan, zbog čega se u narednih nekoliko časova očekuje obrada preostalih rezultata.

On je najavio obraćanje Mladena Ivanića javnosti u poslijepodnevnim satima.

Glasovi iz inostranstva

Govoreći o glasačkim listićima iz inostranstva, Borenović je naveo da je za PDP sada važna Ivanićeva pobjeda u Republici Srpskoj.

“Posmatrači PDP-a nalaze se u Glavnom centru za brojanje u Centralnoj izbornoj komisiji i svakog momenta očekujemo da počne brojanje glasova iz inostranstva za sve nivoe vlasti”, rekao je Borenović.

Komentarišući navode o otkazivanju softvera za brojanje na području Banjaluke, Borenović je rekao da će moći da reaguje nakon što dobije kompletne izvještaje posmatrača, ali da je izborni proces do 19.00 časova za njih bio zadovoljavajući, osim primjedaba na pojedine biračke spiskove.

“Poslije 19 sati ne mogu da kažem da smo primijetili određene nelogičnosti, ali vidjećemo po rezultatima. U Banjaluci se ponavlja stara priča, gdje je u pojedinim područjima u kojima niko ne živi za izbore izađe 600 do 700 glasača”, rekao je Borenović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close