Radno mjesto u BiH aktivno traži još 552.707 lica

Posao su u oktobru dobile 10.004 osobe koje su bile na evidencijama bh. službi i zavoda za zapošljavanje, ali je stopa registrovane nezaposlenosti u BiH i dalje visoka i trenutno iznosi 44,8 odsto.

Autor: Nezavisne Novine

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u ovoj državi je, na kraju oktobra, bilo 552.707 osoba koje traže posao.

Ipak, zrno nade ogleda se u tome što je nezaposlenost u oktobru, u odnosu na septembar, “srezana” za 0,43 odsto.

Prema dostupnim podacima, poslodavci su u oktobru zavodima i službama zapošljavanja u BiH prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.564 nova radnika.

Ipak, zaposlena su u tom mjesecu 10.004 lica pa se nameće zaključak da su mnogi građani sami sebi našli posao, a potom o tome informisali “biroe”. Dok su se jedni zapošljavali, drugi su pokupili svoje radne knjižice i otišli kući.

“U oktobru registrovani broj lica kojima je prestao radni odnos iznosio je 6.154”, naglasio je Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, ne vjeruje da to što je nezaposlenost u oktobru smanjena automatski znači i da se toliko lica zaposlilo.

“Do toga je došlo tako što je inspekcija našla te ljude da rade na crno te natjerala poslodavce da ih zaposle”, tvrdi Sejdić.

Prema njegovim riječima, strani veliki investitori nikada neće doći u ovu državu.

– Poslodavci prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.564 nova radnika

“Najveći je problem u tome što je politika previše uvučena u ovu problematiku. Mi smo išli sa inicijativom da bude povećan podsticaj za investitore, a hoće li se to i desiti, ne znamo. To može pokrenuti zapošljavanje”, ocijenio je Sejdić.

Inače, što se tiče nezaposlenosti u BiH, u strukturi lica koja traže posao, njih 280.066 su žene, što predstavlja procenat od 50,67 odsto.

“Najveći broj evidentiranih nezaposlenih čine lica sa trećim stepenom obrazovanja, kvalifikovani radnici 34,48 odsto, te nekvalifikovani radnici – 28,05 odsto”, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Sindikalci su pesimistični i ističu da je potrošačka korpa dosta skupa u odnosu na primanja. Pitaju se sindikalne vođe kako građani uopšte sastavljaju kraj s krajem, a pogotovo se to odnosi na ona domaćinstva u kojim niko ne radi.

Iz Saveza sindikata RS saopšteno je da je potrošačka korpa u septembru iznosila 1.787 maraka.

“Za prehranu je bilo potrebno izdvojiti 683, a za stanovanje i komunalije 510 maraka”, navode sindikalci

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close