Radmanović „uložio veto” na odluku Predsjedništva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputiće danas (15.2) zahtjev Narodnoj skupštini RS da se izjasni o odluci Predsjedništva o smjeni generalnog konzula BiH u SAD Brane Pećanca.

Rok za podnošenje zahtjeva za razmatranjem slučaja Pećanac u Narodnoj skupštini RS ističe danas i on će biti ispoštovan”, potvrdio je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Na sjednici Predsjedništva BiH (13.2. 2014) prilikom glasanja o opozivu generalnog konzula BiH u SAD Brane Pećanca, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je preglasan.

Radmanović: “Imamo iskustva”

Iz Predsjedništva BiH je tada saopšteno da nije postignut konsenzus, te je s dva glasa za, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, i jednim protiv, člana Predsjedništva iz Republike Srpske, Nebojše Radmanovića, donesena odluka o razrješenju Pećanca sa dužnosti generalnog konzula.

Radmanovićeva odluka u vrijeme kada situacija u BiH nije najbolja Radmanovićeva odluka u vrijeme kada situacija u BiH nije najbolja

“Rekao sam da ću podnijeti zahtjev za zaštitu entitetskih interesa. Danas će biti podnijet zahtjev, dakle tačno u roku, imamo iskustva sa tim, nećemo se prevariti, timovi rade oko toga, a onda je sve u rukama Narodne skupštine RS”, rekao je Radmanović.

Kada dođe do preglasavanja u Predsjedništvu BiH ostavljena je mogućnost preglasanom članu da se u roku od 72 sata izjasni da li je odluka destruktuvna po vitalni entitetski interes. Skupština ima rok od deset dana da se o toj odluci izjasni, a ukoliko podršku da dvotrećinska većina, odluka Predsjedništva BiH se stavlja van snage.

Sada se postavlja pitanje kome je trebala ova politička predstava jer s jedne strane i Izetbegović i Komšić su znali kakva će biti reakcija Radmanovića i bez obzira na nemire u zemlji, odlučili su da donesu odluku u ovom trenutku. S druge, Radmanović na postojeću krizu dodaje novu zahtjevom za raspravom u Narodnoj skupštini RS, koja će biti predizborna pozornica. Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a Radmanovićev potez ocjenjuje dobrim.

Pećanac ponosan

“To govori o Bosni kakva je, o majorizaciji, preglasavanju, ali to ne može proći jer imamo odlučnog člana Predsjedništva BiH koji će bez oklijevanja pokrenuti vitalni interes i na dugo očekivano mjesto staviti tu odluku i da zajedno sa poslanicima poručimo da to ne može proći “, kaže Dodik.

Opoziv Pećanca zatražio je Bakir Izetbegović na prethodnoj sjednici na kojoj nije postignut konsenzus. Izetbegović je opoziv Pećanca zatražio zbog njegovih, kako je rekao: „neprimjerenih izjava na skupu u Čikagu povodom proslave Dan Republike Srpske, 9. Januara“. Pećanac je tokom te proslave izjavio da je ponosan što je učestovovao u stvaranju RS i bio dio vojske RS.

Po Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ostavljena je ustavna mogućnost da se u roku od 72 sata od dobijanja zaključka izjavi da je on destruktivan po vitalni entitetski interes. Po Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ostavljena je ustavna mogućnost da se u roku od 72 sata od dobijanja zaključka izjavi da je on destruktivan po vitalni entitetski interes.

“Meni je zaista čast i velika sreća što sam živio u ratnim vremenima, borio se i stvarao zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i srpskom policijom Republiku Srpsku. Stvorili smo je”, rekao je Pećanac tokom proslave u Čikagu, a prenijeli mediji u BiH.

Nije prvi veto

Izetbegović je i tada bio kategoričan kada je riječ o smjeni rekavši da neće odustati od svog zahtjeva: “Ovakve stvari se ne smiju tolerisati. Postoje jasne procedure i pravila koje ga obavezuju da se konsultuje i dobije dozvolu da ode na ovakav skup”, rekao je Izetbegović ističući da je Pećanac prisustvovao skupu na kojem su veličan ratni zločini, a on izrazio ponos zbog doprinosa koji je dao.

Ovo nije prvi veto srpskog člana Predsjedništva BiH. U svim slučajevima odluke su oborene, odnosno glasalo se protiv odluke Predsjedništva BiH. Poslanici su se izjašnjavali o posljednjem još 2008. godine kada je Predsjedništvo donijelo odluku o prebacivanju arhivske građe iz Haškog tribunala u BiH, jer su u RS smatrali da bi to moglo da izazove zloupotrebe u BiH. Godinu ranije Radmanović je stavio veto na odluku o upućivanju zahtjeva Srbiji da poštuje obaveze po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close