Radmanović: Međunarodna zajednica se nije snašla u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u opširnom intervjuu za Oslobođenje govori o utiscima sa trilateralnog sastanka u Turskoj, Međunarodnoj zajednici u BiH, Miloradu Dodiku, matičnim brojevima, Mostaru, slučaju Sejdić – Finci…

Oslobođenje

–  Prvo moram reći da su ovakvi sastanci vrlo korisni i da su oni u prethodnom periodu napravili iskorake u odnosima na Balkanu, uključujući i Tursku u svemu tome. Ovo je nadogradnja, nisu u pitanju samo odnosi BiH sa Turskom već ukupni odnosi na Balkanu. Prirodno je da u svemu učestvuje i predsjednik Nikolić jer je on nova faca, iako je predsjednik već godinu, i bez obzira na to što smo mi iz BiH imali bilateralni susret s njim. Moja ocjena, a čini mi se i opšta, jeste da je dvodnevni sastanak bio veoma uspješan, više puta smo razgovarali na ručkovima, sastancima koji su bili više radni nego paradni, plus sama rasprava sa cijelim delegacijama i posebno bilateralni odnosi sa Srbijom i Turskom. To je mnogo rada u dva dana, mnogo razmjene mišljenja.

– Pokazuje se, da se malo pohvalim, da sam bio u pravu još prije nekoliko godina da je uloga međunarodne zajednice kontraproduktivna u BiH. Sad već skoro svi to vide. Kao što kažete, nema ništa od toga što su oni razočarani. Postoji mogućnost konkretne podrške, ali smo prije svega mi odgovorni. Ne želim reći da je najprije odgovorna međunarodna zajednica, jer da smo mi u stanju u BiH da se dogovorimo oko ključnih pitanja budućeg razvoja i puta prema EU, lakše bismo izlazili nakraj sa međunarodnom zajednicom.

– U prvih pet godina poslije rata mogli smo napraviti državu mnogo bolje nego što je danas imamo. To je podrazumijevalo da strancima kažemo da posmatraju i pomažu, a ne da komanduju, i da je pravimo u skladu sa ustavom koji imamo. Jedno je što se ja i vi ne slažemo sa nečim, a drugo da radite sa onim što imamo na stolu. Ovdje nije bilo tako, pa smo svi trčali da se žalimo međunarodnoj zajednici u nastojanjima da mijenjamo Ustav, da jedni od drugih ne bismo nastradali, što se dešavalo, ali smo u suštini nastradali svi. Nismo promijenili Ustav, ostala nam je međunarodna zajednica, komanduju nam ljudi koji nas ne razumiju, mi se i dalje međusobno svađamo, nemamo osnov države ni po važećem ustavu i tako već 17 godina.

– Biće vjerovatno reakcija i one ne trebaju čuditi, ali se ne trebamo čuditi ni tome što je rekao Milorad Dodik. Takvu raspravu koliko ko ima država, na Balkanu, u svijetu, pa i u BiH, treba smatrati akademskom, a ne političkom. Politička je ustav i ponašanje u skladu s njim. I to je osnovna stvar. Šta mi smatramo državom, lično je uvjerenje svakoga od nas. Previše dajemo značaja raznim izjavama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close