LifestyleModa i ljepota

Rada Krivokapić – najbolja svjetska modna dizajnerka

Ovog leta 31. jula 2023. u Londonu, Velika Britanija, objavljena je vijest da je Rada Krivokapić dobitnica prestižne nagrade za najboljeg svjetskog modnog dizajnera za 2022/23. u konkurenciji svih država svijeta od strane neprofitne organizacije Corporate LiveWire.

Za mene ova nagrada predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove koji su veoma zahtjevni. Najavljujem novi i moj poslednji brend u toku realizacije ovih projekata koji je zahtjevniji od projekata na kojima trenutno radim. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, izjavila je Krivokapić-Radonjić za P.U.L.S.E

Rada Krivokapić Radonjić je stilista i modni dizajner, najpoznatija po kreiranju odjevnog predmeta pod nazivom Kovilm. Redizajnirana kravata i leptir mašna stekle su međunarodno priznanje, kao i njena narodna nošnja Zentivns. Radini dizajni su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosledno su najvišeg kvaliteta, sa posebnim naglaskom na eleganciju i klasični dizajn. Nakon što je diplomirala modni dizajn na Ecole de la Chambre Sindicale, u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Beogradu, modna kreatorka i stilistkinja je završila stručnu praksu kod Đorđa Armanija i nastavila da radi na televiziji kao savjetnik za stil.

Njene modne revije su čest ukras velikog broja televizijskih programa.

 

Inače, Rada Krivokapić Radonjić je stilista i modni dizajner iz Crne Gore najpoznatija po kreiranju odjevnog predmeta pod nazivom Kovilm i zajedničke narodne nošnje Zentivns.

“Kovilm sam dizajnirala 2019. godine, a registrovan je 2020. godine. Kovilm je stekao međunarodno priznanje, kao i zajednička narodna nošnja Zentivns koju sam dizajnirala 2021. godine, a registrovana je 2022. godine…

Trudila sam se da i nazivi za novi modni detalj i zajedničku narodnu nošnju budu takođe jedinstveni, prihvaćeni i registrovani. Odjevni predmeti za sva moja tri brenda, Rada Krivokapić Radonjić, Kovilm i Rada Radonjić, su napravljeni korištenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najvišeg kvaliteta, sa posebnim naglaskom na eleganciju i klasični dizajn. Takav će biti novi, ujedno moj posljednji brend”, kazala je.

“Print za novi brend sam dizajnirala 19. jula 2021. godine. U planu za novi brend je parfem za muškarce i modna revija ‘Bezvremenske teget-bijele pruge’, dok je naziv novog brenda u pripremi. Trenutno radim na kolekciji za modnu reviju koja nosi naziv ‘Svijet bez sukoba’ za brend Rada Krivokapić Radonjić koja je mnogo zahtjevna i teška za realizaciju. Radim i na kolekciji za modnu reviju pod nazivom ‘Zasijeniti’ za brend ‘Rada Radonjić’, otkrila je.

“Knjiga „Odijevanje” namijenjena je za edukativne svrhe. U okviru novog brenda za izdavaštvo pripremam i drugu knjigu pod nazivom „Krojenje i šivenje”. Pišem treću knjigu koja će biti za brend Rada Radonjić”, objasnila je svestrana sagovornica.

Manekenka Martina Mračević u maloj bijeloj haljini brenda Rada Radonjić fotografisana u Pomorskom muzeju Kotor

“Moj rodni grad i grad u kojem živim, Kotor, je zastupljen u mojim kreacijama i idejama. Dok sam radila konsultacije sa klijentima u Kotoru, jedan od klijenata je izrazio želju da hoće da oko vrata nosi nešto drugačije od kravate i leptir mašne. Tada sam došla na ideju da osmislim nešto novo i tako je nastao Kovilm”, ispričala je Rada Krivokapić Radonjić.

Rada je tokom školovanja u prestižnim školama imala priliku da uči i sarađuje sa velikim imenima: Giorgio Armani, Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli.

“Praksu sam obavljala 1996-1997. nakon školovanja u Beogradu za jednu generaciju učenika u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti i École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode…

FOTO DAMIR NESIMI

Da biste bili najbolji u svijetu mode morate biti inovativni. Školovanje u inostranstvu je teško, ali neophodno da biste dugoročno bili uspješni u svom radu”, pojasnila je Rada istaknuvši da bi za studente modnog dizajna bilo preporučljivo da, nakon završenih studija, imaju više svojih stilista, koji će im pomoći u usmjeravanju kreacija, kako bi njihove revije bile profitabilne.

Rada

Rada je otkrila i da će se u budućnosti ovdašnja modna industrija u znatno većoj mjeri približiti svjetskim trendovima, jer je u planu da za proizvodnju budu otkupljivani odjeća i tekstilni otpad koji će dalje reciklirati i vraćati na tržište.

FOTO DAMIR NESIMI

Na sajtu ove vrhunske modne kreatorke koja je podjednako uspješna u sferi teorije i prakse, što potvrđuju njene brojne vrhunske kreacije i brendovi primijetili smo i afinitet prema pisanoj riječi, a naišli smo i na predivne Radine citate

„Ostatak života neka vam bude najljepši period života.”

Rada Krivokapic Radonjic modna kreatorka i stilistkinja

Izvor: ibalkan.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close