Putinov revanš Europi

Ruski predsjednik uzvraća udarac Zapadu, koji je pooštrio sankcije Rusiji zbog konflikta u Ukrajini. Jedan od mogućih protuudaraca je zabrana prelijetanja preko Rusije za europske zrakoplovne kompanije.

(DW.DW)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio reakciju na sankcije koje su zbog krize u Ukrajini Moskvi izrekle Europska unija i Sjedinjene Američke Države. “Izdao sam odgovarajuću naredbu”, kazao je Putin, ponovno kritizirajući gospodarske sankcije Zapada kao neprihvatljive. Ruski odgovor mora biti podesan, ali ne smije štetiti domaćim poduzećima ili korisnicima, citirali su ruske novinske agencije svoga šefa države.

Medvedjev prijeti odmazdom

Ruski premijer Dmitrij Medvedjev je također zaprijetio revanšom zbog teškog udarca kojega su EU sankcije zadale Dobroletu, tvrtki-kćeri zrakoplovne kompanije Aeroflot.

Zrakoplov Dobroleta Sankcije oštro pogodile Dobrolet

Ta niskotarifna zrakoplovna kompanija je, prema vlastitim navodima, morala u ponedjeljak obustaviti rad, jer su sankcije uništile ugovore o leasingu s europskim partnerima. Dobrolet je dosad nudio letove na poluotok Krim, kojega je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala u ožujku ove godine. Ta regija je inače poznata kao ljetovalište i jedno od omiljenih odredišta ruskih turista.

Dosad su predstavnici ruske vlade uvijek demonstrativno pokazivali da ih se ne tiču sankcije Zapada. Međunarodni stručnjaci, međutim, polaze od toga da će zbog najnovijih sankcija rusko gospodarstvo pasti u recesiju. Europska unija i Sjedinjene Američke Države su sankcije protiv Rusije pooštrile nakon pada malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, kojega su navodno srušili proruski separatisti. Zapad tim sankcijama želi Moskvu prisiliti na promjenu kursa u krizi u Ukrajini, a Putinu predbacuje da proruske separatiste na istoku Ukrajine pomaže oružjem i borcima.

Nove sankcije EU-a i SAD-a ograničavaju, među ostalim, ruskim bankama pristup financijskom tržištu Zapada. Osim toga, zabranjuje se i prodaja oružja i vojno iskoristivih roba Rusiji. Ograničena je i isporuka tehnologije za naftni sektor.

Zabrana letova iznad Sibira

Prema informacijama ruskog lista “Vedomosti”, ruska reakcija bi mogla biti ograničenje ili čak zabrana prelijetanja iznad Sibira za europske zrakoplovne kompanije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo prometa razmatraju poduzeti taj korak koji bi za Europljane značio gubitke u usporedbi s njihovim azijskim konkurentima.

Jer, zbog zaobilaznog puta bi se za europske zrakoplove produžilo trajanje letova za Aziju, kao i troškovi goriva. Istovremeno bi Rusija, međutim, morala uzeti u obzir da time gubi i takse, koje ubire za prelijetanje. Samo državna kompanija Aeroflot na taj način godišnje ubere oko 220 milijuna eura, piše list “Vedomosti”.

Zrakoplov Lufthanse Lufthansa bi također mogla zabilježiti povećane troškove zbog sankcija, odnosno ruskog odgovora na EU sankcije

Ubuduće preko polarnog kruga do Azije?

Zabrana prelijetanja iznad Sibira bi, piše dalje taj ruski list, europske zrakoplovne kompanije, uključujući njemačku Lufthansu, British Airways i Air France – svaku od njih pojedinačno – mogla stajati oko milijun eura po kvartalu. No, takva jedna zabrana nije novost. Još za vrijeme Hladnog rata zapadne zrakoplovne kompanije nisu smjele letjeti ruskim zračnim prostorom do Azije. Umjesto toga su morale koristiti rutu preko Perzijskog zaljeva ili su morale letjeti do američke zračne luke Anchorage na Aljaski na ruti koja vodi preko polarnog kruga.

Njemačka Lufthansa, prema vlastitim navodima, tjedno leti oko 180 puta iznad sibirskog zračnog prostora, ali u konkretnom slučaju ruske najave zabrane prelijetanja se nije htjela javno izjasniti.

Preporuka redakcije

  • Datum 06.08.2014
  • Autor S. Eickenfonder / M. Martinović
  • Urednik Jasmina Rose
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close