PolitikaRegion

Putin uvrijedio Dodika i RS: “Rusija ne vidi Republiku Srpsku kao svog strateškog partnera”

Direktorica Centra za evroatlantske studije u Beogradu (CEAS) Jelena Milić u razgovoru za Vijesti.ba komentarisala je za danas najavljenu posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji.

Loši odnosi Srbije sa zemljama regiona

Putin u Beograd dolazi, smatra naša sagovornica, u trenucima kada Srbija sa zemljama iz regiona ima odnose koji odavno nisu bili tako loši.

“Ti odnosi prvenstveno su loši zbog zalaganja Srbije za tumačenjem događaja iz prošlosti na način koji minimizira odgovornost Miloševićevog režima, prirodu sukoba, razmjere štete i broja žrtava, ali i pojačanih aktivnosti u vezi statusa Srba (negdje su manjina, negdje konstitutivni, a negdje građani) u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, a u posljednje vrijeme i u Makedoniji, Sloveniji i šire” – kaže Milić.

Međutim, dodaje, to je mahom u funkciji slanja, možda i na pogrešan način, poruke Srbima južno od Ibra, ali i onima u Srbiji koji su protiv formalizacije odnosa s Prištinom, da čak i ako se nađu s druge strane nove administrativne linije, neće biti zaboravljeni i da će Srbija ostati ta neka matica za sve Srbe iz regiona, ali sad na demokratskim osnovama i principima regionalne saradnje saglasne 2019. I tekovinama demokratskih zemalja.

Tokom razgovora s Putinom, pojašnjava, zvaničnici Srbije dosta će vremena, što je u neku ruku i očekivano, posvetiti razgovorima oko statusa Kosova.

“Formalizacija dijaloga između Beograda i Prišine posljednja je velika prepreka, ako sada Grčka prihvati nedavne sjevernomakedonske odluke iz Parlamenta, da region svoju budućnost počne graditi na zdravijim odnosima, a ne samo na osnovu naslijeđa od prije 2000. godine” – navodi Milić.

Ističe kako su trenutno okolnosti u Srbiji uistinu vrlo složene, te da je, imajući to u vidu, svaka poruka njenih zvaničnika da će poštovati teritorijalni integritet BiH, da će u svakom slučaju nastojati pitanje Kosova riješiti mirnim putem i da Srbija više nema demografskog potencijala za ratovanje – nosi određenu pozitivnu težinu.

Istraživanje javnog mnijenja, dodaje naša sagovornica, pokazuje kako je Putin u Srbiji veoma popularan. Razlozi su mnogi, dijelom i samoispunjavajući narativi (priča da je Rusija oduvijek najbolji prijatelj, iako to historijski nije tačno, da je sad najveći pružač pomoći, što također nije tačno), disinfo operacijama i open door policy Srbije ka različitim formama ruskog utjecaja, koji nije uvijek legitiman…

“To, nažalost samo pokazuje da Srbija još nije konsolidovana demokratija sa dovoljno tradicije. Mi nemamo dovoljno iskustva da shvatimo prednosti života u demokratiji, da to povežemo s ekonomskim napretkom i kad nemate resurse, ako ulazite u dobre integracije poput EU. Mi ne vidimo da smo, čini mi se, bolji od Rusije u mnogim oblastima. Pa, mi imamo ženu LGBT premijera, oni muče LGBT osobe u Čečeniji, a Moskva ne reaguje. Mi više nismo pod sankcijama UN-a 20 godina, a oni jesu pod sankcijama Zapada, mi idemo ka EU…” – potcrtava Milić.

Putin uvrijedio Dodika

Ističe kako je za danas pripremljeno nekoliko bilateralnih sporazuma (na osnovu javno dostupnih izvora) koje će zvaničnici Srbije potpisati s ruskim predsjednikom, mahom iz oblasti infrastrukture, nauke, energetike, trgovine, što je sve legitimno i nije mnogo kontraproduktivno na putu ka EU. No, nijedan od njih ne tiče se Ministarstva odbrane, što je, po mišljenju Milić, vrlo dobro.

“Potpisivanje takvih ugovora vjerovatno je odgođeno iz strahova da bi možda Srbija sada mogla da uveze helikoptere Mi-35, koji bi je onda doveli pod sankcije SAD-a” – mišljenja je Milić.

Naglašava da nema indicija kako će i Srpsko-ruski “humanitarni” centar dobiti diplomatski status, te dodaje da to tako treba i ostati.

Nada se da će nakon ove Putinove posjete doći do opuštenije atmosfere u kojoj će rukovodstvo Srbije konačno ponuditi svoje viđenje optimalnog/ostvarivog okvira multidimenzionog kompromisnog rješenja oko Kosova.

“Srbija mora da donekle otvori karte u jednom trenutku kako bi na kraju krajeva ovo rukovodstvo imalo dovoljno vremena i da za takvu odluku dobije dovoljnu podršku javnosti, demokratski izraženu u tom smislu. Čini mi se da ćemo poslije Putinove posjete imati dosta jasniju situaciju i da će predsjednik Vučić možda dobiti veći manevarski prostor” – poručuje Milić.

Smatra i da je veoma dobro što smo ovih dana od ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića čuli kako ta zemlja ostaje posvećena iznalaženju kompromisa s Kosovom, ali istovremeno i na evropskom putu.

“Vučić je eksplicitno na nacionalnim frekvencijama iznio stavove da su region i EU najveće tržište za Srbiju, te da upravo iz EU dolaze ubjedljivo najveće investicije” – kazala je Milić.

Ocjenjuje zanimljivim da je Putin u intervjuu za beogradske medije na neki način i uvrijedio lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Putin je samo Srbiju nazvao ruskim strateškim partnerom u regionu, te iako je rekao da Rusija ima još prijatelja u regionu, tu ni na koji način nije izdvojio Republiku Srpsku. A ako pogledate ekonomsko-politički utjecaj afere “Agrokor”, čini mi se da mu je tu Hrvatska u čudnijoj poziciji, ipak je članica EU i NATO-a – vrijednija nego RS za jak utjecaj, pa mu jednostavno RS kao takva ni ne treba” – govori Milić.

Direktorica CEAS-a mišljenja je kako Dodik nekim svojim izjavama, isto kao što i Putin oko nekih stvari Vučiću igra iza leđa, ustvari kvari šanse Srbije da ubijedi međunarodnu zajednicu, ali i ljude u regionu i one koji su se bavili regionom i koji imaju itekako dobro sjećanje na zla srpske politike iz 90-ih, da nema strahova u vezi korekcija administrativne linije s Kosovom koja bi došla mirnim putem.

“U tom kontekstu, ne vidim kako mnogi u Srbiji ne shvataju da je Dodik trenutno kontaproduktivan za ono što Vučić i Dačić pokušavaju da ostvare, ako se to tako može protumačiti iz njihovih izjava, da to neko razgraničenje podrazumijeva i veliki dio korekcija administrativne linije oko četiri opštine na sjeveru Kosova” – dodaje Milić.

Naglašava kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je prije samo 13 mjeseci Vučić prilikom posjete Rusiji bio izložen jednoj vrlo nediplomatskoj sceni, kada je pred njim tim ruskih naučnika, nastojeći da mu predstavi naučno otkriće, nasilno ugurao psa u cijev s tečnošću, dok je životinja svim silama pokušavala da se odupre.

“Ja takvo nešto nikad nisam vidjela. A mnogo mi je simpatično da će sada Vučić Putinu pokloniti umiljato štene šarplaninca-Pašu. Ko se imalo razumije u kinologiju, zna da je narav šarplaninaca teška, da nisu podložni dresuri, da su dobri čuvari svog stada. Nadam se da je to poruka da će Vučić čuvati interese Srbije na način na koje ih artikulišu građani Srbije. Mislim da je to, onako, baš prava diplomatska mjera odgovora” – kazala je Milić.

Ostaje usamljen u regionu

Milić podsjeća da je u Beogradu prije dvije večeri održana svečanost primopredaje dužnosti kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji, koju je od Grčke preuzela Ambasada Norveške.

“Tom prilikom govorili su i ministar odbrane i ministar vanjskih poslova. Bez obzira na to ko koga krivi za bombardovanje, rečeno je da se mora ići dalje. Retorika je bila vrlo pozitivna u smislu razumijevanja i posvećenosti koju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ima prema odnosima sa Srbijom, uz puno poštovanje njene vojne neutralnosti, prije svega NATO-ovu jasnu kritiku i razočaranje načinom transformacije KBS, puno informacija iz oblasti javne diplomatije o obimu i prirodi saradnje Srbije s NATO-om koja daleko prevazilazi samo vojne vježbe. A najavljen je i nastavak Individualnog akcionog plana partnerstva (usaglašava se drugi ciklus, prvi uspješno ispunjen)” – navela je Milić.

Naglašen je značaj KFOR-a, kako je istakla, kao jedine legitimne vojne sile na Kosovu za održavanje mira i prije svega za zaštitu srpske zajednice.

Prema njenim riječima, Putinu zasigurno nije prijatan ovakav razvoj događaja, koji u posljednjih 4-5 mjeseci ide u smjeru jačanja odnosa Srbije s NATO-om, i sve više klasične javne diplomatije u kojoj srpski zvaničnici više ne bježe od toga da istaknu i veliku civilnu vježbu s NATO-ovim centrom za reagovanje u vanrednim situacijama i različite vidove civilne i vojne saradnje s ovom vojnom organizacijom.

“To nikako ne treba potcjenjivati i mislim da to samo može da bude ohrabrujuće i za građane BiH, koji imaju evroatlantske aspiracije. Čini mi se da Dodik ne shvata da je Srbija u tom smislu odmakla u nekim stvarima i da on ostaje usamljeni luzer u regionu” – zaključuje Milić u razgovoru za “Vijesti.ba“.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close