-TopSLIDEPolitikaSvijet

Putin: Rusija spremna da održi razgovore sa Ukrajinom

REKAO KINESKOM KOLEGI

Ranije je ukrajinski predsjednik Zelinski pozvao Rusiju da se vrate za pregovarački sto

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom kineskom kolegi Si Đinping (Xi Jinpingu) u telefonskom razgovoru u petak da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou s Ukrajinom, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je odbila da nazove rusku akciju u Ukrajini “invazijom” ili da kritikuje Moskvu uprkos pojačanim napadima ruske vojske, prenosi Reuters.

Putin je rekao Đipingu da su Sjedinjene Države i NATO dugo ignorisali legitimne sigurnosne brige Rusije, u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili da šire vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje stratešku krajnju liniju Rusije, navodi se u saopćenju na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

– Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom – rekao je Putin.

Kina je više puta pozivala da se kriza riješi dijalogom.

– Kina podržava Rusiju i Ukrajinu u rješavanju ovog pitanja putem pregovora, rekao je Đinping Putinu – navodi ministarstvo.

Si je također pozvao sve strane da napuste hladnoratovski mentalitet, poštuju legitimne sigurnosne brige svih zemalja i formiraju uravnotežen, efikasan i održiv evropski sigurnosni mehanizam kroz pregovore, navodi se u saopćenju.

Ranije je ukrajinski predsjednik Zelinski pozvao Rusiju da se vrate za pregovarački sto.

Avaz

***

RAT U UKRAJINI
Čudna objava Kremlja: priznajemo trenutnu vlast u Ukrajini, spremni smo za razgovore
Zelenskij je navodno ponudio Kremlju da otvore bilateralne razgovore o “neutralnosti Ukrajine”

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peškov izjavio je kako Moskva “priznaje Volodimira Zelenskog kao ukrajinskog predsjednika”, te da su spremni za razgovore o ukrajinskom statusu, s naglaskom na njihovu buduću neutralnost.

To je ozbiljan zaokret prema dosadašnjoj komunikaciji, piše novinar Wall Street Journala Matthex Luxmoore, u kojoj je Putin uporno govorio da je Zelenskij na čelu “režima koji Rusija ne priznaje kao demokratsku vlast”.

Zelenskij je ponudio Kremlju da otvore bilateralne razgovore o “neutralnosti Ukrajine”, pod čime Rusija misli da Ukrajina bude pod njenim utjecajem i što dalje od utjecaja Zapada.

“Ukrajina želi mir te je spremna razgovarati s Rusijom oko prihvaćanja neutralnog statusa glede NATO-a, kazao je za Reuters savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

Lavrov izjavio da Ukrajina laže

Peškov je kazao kako će Moskva ozbiljno razmisliti o toj ponudi.”Ovo je korak u pozitivnom smjeru i obećajemo da ćemo ga analizirati”, izjavio je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prethodno je izjaviokako Zelenskij “laže o neutralnosti”, te da nikakvih razgovora neće biti dok se ne ispune ruski vojni ciljevi. Kasnije je kazao da se može razgovarati ukoliko “Ukrajina položi oružje”.

Telegram.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close