Putin na otvaranju najveće džamije u Evropi: Teroristi kompromituju islamsku veru

Ruski predsednik obratio se vernicima na otvaranju rekonstruisane centralne džamije u Moskvi. Nova džamija ima sedam liftova a u nekoliko sala postavljeni su veliki ekrani na kojima će se prenositi događaji iz centralne sale

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da teroristi na Bliskom istoku kompromituju veliku svetsku religiju i zahvalio muslimanskim verskim liderima u Rusiji na neustrašivom suprotstavljanju vrbovanju građana Rusije za Islamsku državu.

“Na Bliskom istoku teroristi tzv. Islamske države, kompromitujući veliku svetsku religiju, islam, seju mržnju, ubijaju ljude, uključujući i sveštenike, varvarski uništavaju spomenike svetske kulture. Njihova ideologija izgrađena je na laži, na otvorenom falsifikovanju islama”, rekao je Putin na svečanom otvaranju rekonstruisane centralne džamije u Moskvi.

Foto: Reuters, Rekonstruisana džamija u Moskvi

U prisustvu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, ruski predsednik i čelnik Saveta muftija Rusije Ravil Gajnutdin posle desetogodišnje rekonstrukcije svečano su uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama otvorili obnovljeni kompleks džamije, sada najveće u Evropi. Putin je, kako prenosi TAS S, u govoru izrazio uverenje da će duhovni lideri muslimana i ubuduće učiti vernike na principima humanizma, milosrđa i pravde.

Foto: Reuters, Putin i Erdogan unutar džamije u Moskvi

“Važno je da se muslimanska omladina vaspita na tradicijama islamskih vrednosti,kako bi se presekli pokušaji nametanja nama tuđih postulata pogleda na svet, koji nemaju ničega zajedničkog sa pravim islamom”, kazao je Putin, ističući da je suprotstavljanje fundamentalizmu naročito važno danas, kada se pokušava “cinična upotreba verskih osećanja u političke svrhe”.

Foto: Reuters, Državnici na otvaranju džamije u Moskvi

Građevina sa šest nivoa, sa prečnikom kupole od 46 metara i dva minareta od po 78 metara, ima sada sedam liftova, a u nekoliko sala postavljeni su veliki ekrani na kojima će se prenositi događaji iz centralne sale. Mermer u džamiji je iz Turske, a turska vlada poklonila je vrata, lustere I tepihe za molitvu, dok su turski umetnici besplatno dizajnirali i ukrašavali njene zidove. Rekonstrukcija je koštala približno 170 miliona dolara, čiji znatan deo i predstavljaju prilozi vernika, a glavna sredstva izdvojio je biznismen poreklom iz ruske republike Dagestan, Sulejman Kerimov.

(Tanjug)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close