Putin, Merkel i Oland pozivaju strane u Ukrajini na primirje

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland su pozvali zaraćene strane u Ukrajini da postignu dogovor o primirju tokom pregovora u Minsku, saopšteno je iz Kremlja.

Troje lidera su u telefonskom razgovoru razmotrili pojačano nasilje na jugoistoku Ukrajine, prenio je Rojters.

“Izražena je nada da će pitanja hitnog prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja  imati centralno mjesto na agendi” mirovnih pregovora u Minsku, navodi se u saopštenju Kremlja, javila je agencija AFP.

Trilateralna Kontakt grupa (Rusija, Ukrajina, OEBS) počela je danas pregovore u glavnom gradu Belorusije Minsku, o rješavanju krize u Ukrajini, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Agencija podsjeća da je ranije OEBS saopštio da je pripremljen novi dokument i da se Grupa nada da će on biti potpisan danas.

U njemu su navedeni konkretni potezi, koji treba da obezbjede sprovođenje prioritetnih koraka usmjerenih na deeskalaciju konflikta, dodaje Belta.

Ranije je javljeno da su u Minsk stigli specijalna predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini, bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma, ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov, kao i predstavnici samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin i samoproglašenu Luganske Narodne Republike (LNR) Vladislav Dejnego.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close