PolitikaRegion

Putin Dodiku poželio sreću na izborima: Sprovedite ih u skladu sa zakonom

“Znam da su 7. oktobra izbori u BiH. Želim vam uspjeh i nadam se da će sve proći u okvirima zakona te da će to doprinijeti stabilnosti Republike Srpske”, rekao je Putin.

Dodik je šefu ruske države čestitao rođendan koji pada na dan izbora u BiH, a Putin je potom kazao da će mu najveći poklon biti provedba izbora u BiH u skladu sa zakonom.

On je istakao važnost razmjene studenata između RS i Rusije, kao i činjenicu da Rafinerijom Bosanski Brod upravlja ruska kompanija.

“Želio bih da naglasim kako se odnosi Rusije i Republike Srpske, u okvirima BiH, uspješno razvijaju, a u to uključujem i ekonomske odnose. Oko 75 posto ukupne razmjene dobara RS-a otpada na Rusiju. Naše kompanije ordiniraju u sektoru obrade nafte, a jedna rafinerija je u vlasništvu jedne naše kompanije. Postoje planovi za razvoj rafinerije, a i za popravku letjelica i njihovih motora. Kada je u pitanju problem zagađenja na granici s vašim susjedima, mislim da rafinerija ne stvara toliko velike probleme. Ipak, pitanje zagađenja je vaćno i s vama ćemo raditi na tom rješenju”, rekao je Putin između ostalog.

Dodik se složio s Putinovim presjekom problema zagađenja kod Bosanskog Broda rekavši u suštini kako je problem manji nego što se predstavlja.

Čelnik RS-a je dodao kako je zadovoljan saradnjom entiteta i Rusije izrazivši zahvalnost Moskvi “za sve što je uradila za RS”. Dodik se pohvalio gradnjom ruske pravoslavne crkve u Banjoj Luci te planom gradnje muzeja u neposrednoj blizini.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close