BiHPolitika

Puno povjerenje između Izetbegovića i Čovića: Iskren razgovor i pravo partnerstvo

U Mostaru je okončan sastanak delegacija SDA i HDZ-a na kojem je razgovarano o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH.

Stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović konstatovali su da je napravljen iskorak u tom pogledu.


“Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano rješavamo pitanja koja razvlačimo pet ili šest mjeseci, a koja mogu vidno destabilizovati neke odnose i navući potpuno lošu sliku o BiH, poput toga da nećemo imati predstavnike u evropskim institucijama samo zbog toga što nismo formirali vlast ili nismo u stanju donositi odluke”, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka, te dodao da će današnji sudionici sastanka razgovore nastaviti i na radnom ručku.


Čović je rekao je potrebno razgovarati i sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om, kako bi se dogovorila raspodjela resora u Vijeću ministara BiH i učinilo sve što je nužno da bi se napravio iskorak.

Kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, Čović je naveo da partneri moraju zajedno tražiti rješenja kako bi se napravila reformaska agenda.


“Što se tiče HDZ-a BiH, prva tačka u toj agendi će biti izborno zakonodavstvo koje će uvažiti potrebu legitimnog izbora predstavnika u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, te Grad Mostar, jer su naredne godine lokalni izbori. Oko toga smo napravili i neke zaključne za sebe”, rekao je Čović.


Kako je istakao, bilo je govora i o dinamici i tome kako bi se određene stvari u Vladi FBiH trebalo da promijene, te o reorganizaciji same strukture Vlade FBiH.


“Takođe, jedna od tačaka bilo je naše povjerenje ili nepovjerenje. Recimo, juče nikoga iz SDA nije bilo na mostarskom sajmu, pa smo i to pokušali malo pojasniti. Imam osjećaj da ponekad imamo malo šumova u komunikaciji, pa se nekada osjeti, kada ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevo, da to radim svjesno, organiozovano, a ne ulazimo u detalje ili obrnuto, sada kada neko ne dođe na sajam u Mostaru, da je opet neka poruka. Mislim da snažnijom iskrenom komunikacijom trebamo vratiti to povjerenje”, konstatovao je Čović, prenose Vijesti.ba.


Što se tiče NATO integracija, Čović je potcrtao da su vitalni prioriteti HDZ-u i HNS-u euroatlantske integracije.


“Na bilo koji način stavljati to pod upitnik, nije fer i nije korektno”, rekao je Čović.


Bakir Izetebegović je nakon sastanka kazao kako je zadovoljan održanim sastankom, te je potvrdio kako će se već naredne sedmice održati sastanak između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

“Vjerujem da ćemo imati sastanke koJi se tiču podjele resora u Vijeću ministara, već danas imamo sastanak u Sarajevu na nivou zamjenika predsjednika stranaka SDA i SNSD-a, tako da idemo korak po korak. Ostat će još uvijek nedefinisano pitanje aktivacije MAP-a za članstvo u NATO-u, nadam se da ćemo i tu naći rješenje i da ćemo konačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara i da spriječimo jednu krizu koja očigledno dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju nivo Federacije BiH, Izetbegović je istakao kako HDZ insistira na Izbornom zakonu.


“HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona, koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda. Ta se stvar mora uraditi, ali paralelno s njom treba se riješiti i pitanje presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje su stare već skoro deceniju. To su stvari koje mi nismo uspjeli riješiti u posljednjih sedam godina, ne moramo ih riješiti ni za sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti da možemo napraviti rješenje koje će trasirati put da se to u parlamentima i usvoji”, smatra Izetbegović.

On je dodao kako je uvjeren da je danas napravljen jedan iskorak u pitanjima formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, te se složio s Čovićem da su imali jedan “neobično iskren razgovor kakav do sada nisu imali”.

“Kazali smo neke stvari i vidjeli da tu ima bespotrebnih nesporazuma. Potrebna nam je jedna frekventnija komunikacija i jedan iskreniji nastup u odnosu jednih na druge. Razgovarali smo i o nekim vrućim temama; oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, kanala Herceg-Bosna… Zadovoljan sam odgovorima koje sam dobio. Od strane HDZ-a sam dobio odgovor da HDZ ne kani praviti treći entitet i da ih, kao što oni kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ih ponovo okrenuti u tom smjeru. Što se tiče same televizije Herceg-Bosne, ona odavno postoji. Imamo 100 kanala, pa evo i ovaj 101. On nije novoformiran nego je to jedan stari kanal”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović odgovorio na Dodikove optužbe


Komentarišući optužbe koje je na račun SDA juče uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović je rekao da se radi o besmislicama i budalaštinama, koje nažalost dio ljudi u BiH može ozbiljno shvatiti.


“Dodik sve ono što radi i planira da radi, za to optuži drugu stranu. Ovaj put konkretno SDA. Ako oni rade na tome da od entitetske policije prave neku paravojsku, onda će nas optužiti da mi pravimo mobilizaciju. Od toga zaista nema ništa”, rekao je on, te dodao:


“Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, oslanjamo se na garante Dejtonskog sporazuma i oslanjamo se na NATO”.


Prema njegovim riječima, sve što Dodik bude radio, on će optužiti drugu stranu.


“Zaustavljaće ovu zemlju u njenim integracijskim procesima i onda će reći da imamo krize, da je ova zemlja neuspjeli pokušaj, da se moramo razići itd. Imamo čovjeka koji predstavlja ovu zemlju, koji je suveren BiH, a koji govori o tome da se ona treba podijeliti. Zaista jedan čudan odnos od strane Dodika, na koji se mi nažalost pomalo navikavamo. Ili će on riješiti sve te krize koje sam zakuha, pa će onda svi biti zadovoljni što nema te krize”, smatra Izetbegović.


Kako je istakao, Dodik majstorski igra neke svoje igre, ali je vrijeme da se to prozre.


SDA, potcrtao je njen predsjednik, traži da se u BiH provode zakoni, između ostalih, Zakon o odbrani, te prateći akti i dokumenti, koji su ranije usvojeni.

“Ne možemo se predomišljati u odnosu na ono što smo u Dejtonu prihvatili. Prihvatili smo RS i ne kažemo: ‘Mi smo se sada predomislili, neće biti RS’. Oni su prihvatili kontinuitet BiH i nema dovođenja u pitanje njenog teritorijalnog integriteta, na način kako to radi Dodik. Nema crtanja karata. Prije par decenija neki su crtali karte, odveli su narode u rat i sebe u haške ćelije. Preporučio bih svakome da se ostavi takvih rabota”, kategoričan je Izetbegović.


Čović: NATO nije prepreka za formiranje Vijeća ministara


Na novinarsko pitanje da li će NATO integracije biti prepreka za formiranje Vijeća ministara BiH, predsjednik HDZ-a BiH smatra kako to neće biti slučaj.


“Imamo različite stavove. SDA i HDZ tu misle isto. Posljednjih četiri ili pet godina čak intenzivno radimo u vezi s tim. Srpska strana u BiH, takođe transparentno i vrlo jasno govori da je za njih takvo nešto neprihvatljivo. Istina, u prvoj fazi aktiviranja MAP-a imali smo dogovor, u nekom vremenu prije. Mi ćemo morati tražiti neko rješenje”, poručio je Čović.

Kako je istakao, izjava koju su nedavno usaglasili predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou BiH trebalo je da otkloni to rješenje na način da se “na toj temi danas niko ne osjeća poraženo u dogovaranju za Vijeće ministara BiH, a da osiguramo protočnost ključne ideje”.


“Ona se ne može zaustaviti u svakoj varijanti. Sada je samo pitanje tehnike kako to napraviti, a da nijedna strana ne bude favorizovana. Tu imamo oštre stavove i lično sam zagovornik ideje da iz toga što prije izađemo. Zato sam i zagovornik da što prije napravimo Vijeće ministara i da napravimo normalan put kada je riječ o tom dijelu integracija”, rekao je Čović.


Mišljenja je da vješta politika ne bi smjela zaustaviti te procese.


“Mislim da ćemo, nakon prvih razgovora oko resora, kada tri partnera budu sjedila, i to pitanje riješiti u hodu i nastaviti dalje”, konstatovao je Čović.(Vijesti.ba )

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close