Kultura

Puljić: Doživjeti Božić znači otkriti izvor radosti koja unosi svjetlo

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić uputio je danas božićnu čestitku vjernicima katolicima u Bosni i Hercegovini u povodu, najvećeg kršćanskog blagdana Božića u kojoj je podsjetio na godinu katoličkog laikata i pozvao na borbu protiv beznađa.

Istakao je da narod koji ne voli život nema budućnosti, a “svjetlost Božića izvor je životne radosti, životni hod i suočavanje sa svim izazovima”.

Kardinal Puljić je podsjetio da je ovo bila jubilarna godina Božanskog milosrđa koja je posebnim duhovnim sadržajem obogatila vjernike “te smo ponijeli brojne milosrdne darove u duši za život, i u takvom raspoloženju smo ušli u posebno drago vrijeme došašća, kako bismo se osobno, obiteljski i kroz župsku zajednicu pripremali za slavlje i doživljaj Božića”.

Naveo je da u želji da se nastavi pastoralna aktivnost u nadbiskupiji, započeta godina katoličkog laikata pod nazivom “Put Vrhbosanske crkve s laicima”, a cilj i želja je probuditi svijest o ulozi laika u Crkvi, posebno u župskim zajednicama.

Puljić je istakao da unatoč divnim milosnim zahvatima, ne mogu se zaobići i “tamne strane života koji ljudi proživljavaju, gdje se još mora tražiti osobita snaga i svjetlo Duha Svetoga”.

“Kako ne spomenuti neko čudno beznađe koje je zahvatilo mnoge da olako napuštaju svoja ognjišta i rodnu grudu. Teško je shvatiti da tu zemlju – za koju su mnogi u ratu, braneći se, podnijeli tolike žrtve, znojeći se privređivali da preživimo – sada olako ostavljamo. Tu, čekajući uskrsnuće mrtvih, leže kosti tolikih naših predaka koji su ginuli na toj grudi i za tu grudu. Zato osjećamo potrebu ohrabriti ljude: da budemo hrabriji, suočavajući se sa svakodnevnicom, složno i zauzeto boriti se za jednaka prava, otvarajući perspektive za život”, kazao je kardinal.

Ukazao je na bolesne, stare, ostavljene, nezbrinute osobe koji trebaju konstantnu pomoć te zahvalio svim dobrim ljudima koji se, kroz razne udruge ili putem Caritasa, uključuju u njihovo zbrinjavanje.

“Doživjeti Božić znači otkriti izvor radosti koja unosi svjetlost u naš životni hod i suočavanje sa svim izazovima”, kazao je Puljić i pozvao sve da taj doživljaj unesu u svoje obitelji, da u njima vladaju sloga, razumijevanje, praštanje i suradnja, da ta svjetlost Božića donese radost starim, bolesnim i napuštenima kako bi prenijeli Božju ljubav.

Kardinal je potvrdio da je svjetlo istinito i ono prosvjetljuje svakog čovjeka „zato palimo božićne svijeće na božićnom drvcu kako bi nas podsjetile da mi moramo svijetliti, svjedočeći nadu i hrabrost za život“.

“Upućujem vam ovu poruku i čestitku želeći zapaliti svjetlo nade u vašem osobnom životu i radu. To svjetlo neka omogući da živite radost ljubavi. To svjetlo neka umnoži vjeru i uveća hrabrost za život u ovom društvu koji mi moramo izgrađivati, a ne prepustiti da o nama bez nas odlučuju. U tom duhu želim čestit Božić svakom katoliku, svakoj obitelji, svakom djetetu, svakom starcu i starici, bolesnicima i napuštenima, neka vas sve obraduje Božićno otajstvo. Čestit Božić i svi božićni blagdani, a u novoj 2017. neka vas prati obilje Božjeg blagoslova!”, čestitka je vrhbosanskog nadbiskupa Puljića koju je danas uputio vjernicima katolicima u povodu kršćanskog blagdana Božića.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close