Prvi mart otkrio tajni dokument SDS-a: Spriječiti zajedničku listu, primjeniti ekstremna rješenja!

Građanska koalicija Prvi mart došla je u posjed internog dokumenta Srpske demokratske stranke (SDS), koji je nastao u Političkoj akademiji te stranke i u kojem se iznose prijedlozi koji za cilj imaju osujećivanje Aneksa 7, spriječavanje zakonite prijave prebivališta i eliminacije Prvog marta, uključujući i „ekstremna rješenja“.

Oslobođenje

Studija čiji je autor Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a , kroz analiziranje aktivnosti Koalicije Prvi mart, reakcija političkih predstavnika i predstavnika Vlasti iz entiteta RS-a, nastoji  ponuditi „moguće alternative” koje će dovesti do potencijalnih rješenja za „eliminisanje” Prvog marta.

Studija ukazuje i na to da bi stranke koje ne poriču genocid formiranjem zajedničke liste postale treći po snazi politički faktor u entitetu RS bez novih registracija i kada bi primjena Aneksa 7 prestala danas.

U istom kontekstu, rukovodstvu SDS-a se u dokumentu predlaže da u entitetu FBiH pronađe politički saveznike za minimaliziranje djelovanja Koalicije Prvi mart.

„Prethodno ocrtana kontraprijetnja, te sumnjivost lika i djela glavnog nosioca Prvog marta, daju prostora da se razumnim političkim akterima u Federaciji BiH predstavi opasnost scenarija u koji Prvi mart pokušava da gurne BiH, te da oni sami utiču na zaustavljanje tog fundamentalističkog projekta, na primjer na način da odbiju saučešništvo u zajedničkoj listi”, navodi se u ovom dokumentu.

Dokument baca i potpuno novo svjetlo na predložene izmjene državnog Zakona o prebivalištu i Izbornog zakona na način da se ograniči sloboda kretanja, odnosno uvedu zatvorene liste čime bi bila „eliminisana” mogućnost zajedničke liste državotvornih partija.

Ono što zabrinjava nas u Prvom martu nije ni SDS-ova potraga za ramzanima kadirovima u entitetu FBiH – koje, sigurni smo, neće naći – niti pokušaji da se „po zakonu” ograniče osnovne, Ustavom garantovane slobode i prava državljana BiH, nego zagovaranje „ekstremnih rješenja” u „tretmanu” Prvog marta. Kada politička partija kakve je SDS, koja je i u ratu i poslije rata pokazala da organizovano nasilje smatra legitimnom političkom praksom, smatramo da imamo puno pravo da se brinemo za sigurnost naših aktivista.

Ovim putem pozivamo predsjednika SDS-a, Mladena Bosića da se javno ogradi od ovog dokumenta i zagovaranja „ekstremnih rješenja”, a od MUP-a RS očekujemo da barem pozove na informativni razgovor Aleksandra Savanovića i time pokaže da nije institucija jednog naroda, nego institucija koja Zakon primjenjuje jednako prema svima građanima Bosne i Hercegovine koji žive na području tog entiteta.

Na kraju, Prvi mart će sa sadržajem dokumenta upoznati i Ured visokog predstavnika, ambasade zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, klubove poslanika onih stranaka koje ne poriču genocid u državnom parlamentu, te njihova sjedišta i zatražiti jednodušnu osudu ovog dokumenta i praksi koje on priziva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close