PolitikaRegion

Prve reakcije: Ko je blizu poziciji premijera RH – Plenković ili Milanović

HDZ i partneri su u Hrvarskoj prema prvim izlaznim anketama su osvojili 58 mandata.

SDP i partneri osvojili su 44 mandata. Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Možemo i partneri 11 mandata. Most i partneri 9 mandata. Nezavisna platforma Sjever osvaja 2 mandata. IDS i partneri 2 mandata.Fokus, Republika osvaja 1 mandat.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved kaže da će Andrej Plenković biti treći mandatar i treći predsjednik Vlade u kontinuitetu.

– Jedno je sigurno, HDZ će biti taj koji će složiti treći uzastopni mandat, odnosno treću vladu u kontinuitetu po prvi puta u samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi, kazao je Medved.

– Mislim da smo profitirali jer ankete, kada gledamo one koje su bile mjesecima prije – su nam davale daleko manji broj mandata. Posljednjih mjeseci smo zaista upregnuli sve što se dalo upregnuti i dobili smo nešto bolji rezultat nego na prošlim izborima, rekla je Biljana Borzan iz SDP-a.

Bilo bi, kako kaže, “uvijek dobro da je malo više i da se lakše može pregovarati za nekakvu većinu”.

U štabu platforme Možemo! s oduševljenjem su dočekali prve izlazne ankete.

– Prvi dojmovi su sjajni, osvojili smo mandate u 3., 4., 7. i 8. izbornoj jedinici. Dakle sada možemo raskrstiti s time da smo zagrebačka stranka, rekla je Danijela Dolenec, prenosi HRT.

Rekla je da je rano govoriti što ih sve čeka, ali da imaju potencijal za to da maknu HDZ s vlasti. Na pitanje s kime, rekla je da će Možemo s drugim strankama podržati manjinsku SDP-ovu Vladu.

Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio aplauz.

– Mi smo zadovoljni, ali mislimo da ćemo dobiti i još koji mandat više, rekao je Mario Radić (DP, Pravo i pravda, nezavisni, DHSS, Zelena lista) i zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i biračima koji su glasali za njih.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close