Protraćili su radna mjesta, uglavnom protraćili javna poduzeća …

Koliko god oni sami, njima skloni mediji i zatrovana javnost, trude se prikazati državu kao najboljeg poslodavca, dužnosnike kao svetinje, državnu službu kao najbolju “obiteljsku vrijednost”, nisu ni svjesni koliko su blizu kraja puta do pakla.

 

Piše: Bojan Šunjić. Dnevnik.ba
Isplata travanjskih mirovina će kasniti. Neće početi petog u mjesecu kao do sada, nego u utorak, 7. svibnja zbog prazne kase mirovinskog fonda. Plaće korisnika proračuna kasnile su par tjedana zbog prazne kase federalnog proračuna. Politički poslušnici u vrhu utjerivača državnih dugova ponovno ponavljaju: kriva je siva ekonomija i rad na crno. To već znamo?

Istu su floskulu ponavljali posljednjih 20 godina, izmišljali kojekakva zakonska rješenja, provodili spektakularne akcije, zatvarali silom tvrtke, sotonizirali svakoga tko se usudio uspjeti mimo državnoga posla… Hvale se svojim statističkim rezultatima, a nisu učinili ništa. Stanje je sve gore, budućnosti sve manje.
Gdje su lagali?

Svakomu razumu postavlja se pitanje kako to porezni utjerivači rade uspješno, a para u državi sve je manje. Tko i kada je lagao neprekidno se hvaleći rezultatima, a i dalje krivi iste probleme za stanje u državi? Pa lagali su, i dalje nas lažu, kako su siva ekonomija i crno tržište najveći krivci.

Crno tržište i siva ekonomija potučeni su davno do mjere da ne predstavljaju ozbiljniji problem ukupnoj ekonomiji. Ukidanje Službi za državno knjigovodstvo i Uspješno uvođenje PDV-a bile su ključne pobjede na tom putu. U državnu su se kasu, posebice nakon uvođenja PDV-a, počelne slijevati do tada za našu zemlju nezamislivo velike i stabilne količine novca. I onda su ih protraćili.

Pristigli novac bio je idealna prilika za ulaganje u otvaranje nopvih radnih mjesta i siguran put u budućnost. Vlasti koje su tada s njim raspolagale i “uložile” su taj novac u otvaranje “radnih mjesta”! Nažalost, umjesto u radna mjesta koja će stvarati nove vrijednosti i puniti proračun, otvarali su radna mjesta koja ništa ne stvaraju i troše proračun – u birokraciju.

Svako daljnje odbijanje ulaganja u realni sektor, bacanje prašine u oči sotonizacijom poduzetništva i neumorno propagiranje države kao najboljeg poslodavca bila je čista laž. Fiskalizacija i silne akcije protiv rada na crno također su svojevrsna laž. Kakav to uspjeh može postići veća porezna stega u već iscrpljenoj ekonomiji? Nije ga postigla nikada i nigdje u svijetu, pa nije ni u BiH.
Novi birokratski poredak

Niti jedna se politička stranka nije se do danas usudila suprotstaviti zloćudnoj birokratskoj nemani. Niti jedna nije ni pokušala, niti jedna nije ni nagovjestila nešto slično.

Poput svijeta s početka prošloga stoljeća i borbe za novi svjetski poredak nakon svakoga rata, političke stranke u BiH početkom se ovoga stoljeća bore za novi “birokratski” poredak nakon svakih izbora.

kao što se svaka država “pobjednica” tada borila za promjenu podjele kolonijalnog kolača, svaka se nova stranka “pobjednica” danas bori za podjelu birokratskog kolača. Istina, stranke rijetko kada doista ratuju. Ako dođu u ćorsokak u pregovorima oko neke fotelje, izmisle oni još jednu. Vukovi siti, a ovce na broju.

Kako danas stvari stoje vukovi će i dalje biti siti dok ovce ne počnu umirati od gladi i neimaštine zbog nameta namjenjenh lagodnomu vučijem životu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close